Следвайте ни

Летището - на смъртен одър

viber icon

Павел Начев посочва, че огромната част от чуждите туристи, които посещават Пловдив, първоначално кацат в София с нискотарифните самолетни компании -близо 80%. По думите му, евтините полети са основният мотор на градския туризъм в София и Пловдив през последните години. 

 


От миналата година обаче компании като Wizzair и Ryanair спряха да разширяват капацитета си на столичната аерогара и увеличиха дейността си на морските летища - Варна и Бургас, което допълнително ощетява пловдивския туризъм.

 


Многострадалното Летище Пловдив претърпя поредния неуспешен опит за концесиониране от китайска компания и съществува на ръба на оцеляването. Миналата година имаше полети до четири дестинации на Ryanair - Милано, Брюксел, Франкфурт и Лондон, а сега останаха само тези до Лондон Стансед два пъти седмично.

 


Всички световни изследвания показват, че евтиният и достъпен въздушен транспорт от години е най-важният фактор за развитието на туризма и без възраждането на Летище Пловдив секторът ще върви на куц крак в продължение на години. 

 


Хищната конкуренция на Turkish Airlines, които съчетават евтини самолетни билети и добро качество на услугата, също пренасочи значителна част от европейския и руския трафик към новата аерогара в Истанбул. Затова нараства и броят на туристите, които идват в Пловдив от Босфора. С евтините полети до Истанбул започва балканската обиколка на хиляди западни туристи. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Наско Бозата

Наско Бозата

02.08.2019 | 21:58

Има един феномен там Бозалиев с бозата в главата и един уникален тъпак Атанас Димов който пък ги ръководи една герберска проститутка която там е наричат "изпълнителен директор". Това трио е с уникални творчески заложби?

Отговори
0 0
А Така

А Така

15.07.2019 | 12:41

Прочетете бордовете (талпите) на директорите на летището и ще се сетите що не върви. Аз най си харесвам Павлинка Кацарова, дето може да оправя всииииичко.

Отговори
7 0
МЕЧО ТУРИСТ

МЕЧО ТУРИСТ

15.07.2019 | 12:40

Хора опомнете се !!! За какво летище, за какъв туризъм, за каква икономика, за каква община, за каква държава говорите??? Няма такива неща тук. Тук е пунта мара....

Отговори
11 1
Файл

Файл

15.07.2019 | 11:58

Егати държавата!!! Не само магистрали, летища също трябват и то нали, български Що за правителство, ако не може да се справи с това!?!?

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?