Следвайте ни

Летище Мюнхен взима на концесия столичната аерогара

Консорциум "Софкънект", който е оператор на Летище Мюнхен, бе избран от Министерство на транспорта за концесионер на Летище София. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков.

Договорът може да бъде подписан след изтичане на 15-дневния срок, в който останалите четирима кандидати могат да обжалват, уточни министърът.

Концесионерът ще получи Летище София за срок от 35 години. Очаква се от това държавата да спечели над 2 милиарда лева. Компанията трябва да построи нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика.

Концесионерът ще трябва да разшири „Терминал 2“, както и да направи проучване и при необходимост да построи втора писта.

 Определеният за победител консорциум е оценен с 86,12 точки. На второ място е класиран консорциумът, в който са “Еърпортс Де Пари” и турската “ТАВ хавалиманларъ Холдинг”. Точките, които имат са 80,31. “Фрапорт България” заема трето място с 80,19 точки. Четвърти са консорциум "Витоша", в който са “Манчестър еърпорт” и британското дружество на китайската “Пекин кънстракшън ейнджиниринг груп”, който има 78,45 точки и пети са “ССБ София еърпорт джейВи” с летищен оператор “Копенхаген еърпортс”. Консорциумът е оценен с 66,15 точки.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?