Следвайте ни

Лъвски скок в цените: Тениски и дънки поскъпват двойно

viber icon

Много скоро българите ще усетят по джоба си лъвски скок в цените на дрехите. Причината е рязкото поскъпване на суровините, които се използват в текстилната индустрия. От средата на миналата година с над 25% е увеличението на памука, където цените на международния пазар се диктуват от Китай като най-голям производител. Същевременно поскъпването на петрола се отразява на полиестера и на други деривати. От края на май - началото на юни няма доставчик, който да не ни е уведомил, че ще си увеличава цената, предупреди председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова. Тя призна също, че между 5 и 10 процента от фирмите в бранша у нас са прекратили дейността си, защото потреблението рязко се е свило.

Скокът на цените на памука, комбиниран с ръста на транспортните услуги заради пандемията и инфлацията, която оскъпи разходите на производителите, доведе до двойно поскъпване на облеклото от памук. Все по-рядко и на все по-високи цени занапред ще си купуваме памучни дрехи, прогнозира Банкова. От друга страна, заради "Зелената сделка" в производството все повече ще се използват рециклирани тъкани от естествени материали, които ще бъдат сертифицирани по специални стандарти.

Това обаче ще изисква значителни инвестиции от производителите - в иновации, технологии и обучение на кадри, което също ще се отрази на крайните цени на дрехите.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

дайте

дайте

21.06.2021 | 09:26

алчността ви няма край направете всичко един милион долара цена и да се свършва да ядете пари

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?