2374

КЗП почна с проверките: Спекула има, подвеждат клиентите

Около 150 нелоялни търговски практики при големите вериги е открила Комисията за защита на потребителите (КЗП) при извършените от нея проверки, съобщи председателят ѝ Стоил Алипиев пред БНР в неделя. По думите му е тревожна тенденцията броят на констатираните нарушения да надхвърля броя на направените проверки – при 350 проверки са установени 370 нарушения.

"Нелоялните търговски практики в такъв голям обем са силно притеснителна тенденция. Това означава, че този проблем е бил пренебрегван или толериран даже в продължение на доста време", коментира Алипиев.

По думите му това е съществен проблем, "защото допуснати в голям обем, упражнявани от търговци, които имат преобладаващ дял в един пазарен сегмент - 50-60%, са предпоставка за изкуствено завишаване на цени". "Упражнявани в такива големи размери, упражнявани от търговци, които имат този голям пазарен дял, те неминуемо завличат всички останали участници в пазара", посочи още председателят на КЗП.

Една стока струва толкова, колкото потребителят дава съгласие да я закупи. Въпросът е дали той дава съгласие в следствие на негов информиран избор или в следствие на това, че е подведен, коментира Алипиев.

Той даде примери, при които търговецът привлича хората с подвеждащи послания и промоции. Има дори случаи, при които стоката е с 20-30% по-висока цена от тази в конкурентни обекти.

 
Друга често срещана практика е търговецът да привлича клиенти с промоционални стоки, за които няма наличност. Тогава хората купуват всичко останало, което им е необходимо, въпреки цената.

"Срещаме практики, които подвеждат потребителя по различни начин, например промоция "Плащаш 2, получаваш 3". Има случаи, в които стоките са така подредени, че като вземеш първата или втората, на касата се оказва, че тази стока не е в промоция", изброи председателят на КЗП.

Отбеляза, че делът на големите търговски вериги на пазара на хранителни стоки е преобладаващ - със сигурност е над 50%, и тяхната поведение изкривява пазара. Според него също така трябва да се помисли за увеличаване на глобите за нарушения – в момента максималната е 50 хил. лв.

Той заяви, че нямат сигнали за опити техни инспектори да бъдат "мотивирани" от нарушителя, така че да не съставят акт.

Алипиев очаква от 3 до 6 месеца потребителите да усетят резултатите от проверките.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Западняк

Западняк

27.02.2023 | 04:11

Цитираните нелоялни търговски практики нямат нищо общо с ценообразуване. Разбира се, те трябва да се санкционират, но засега има само мълчание за санкциите. Контролните органи трябва да информират потребителите редовно за санкциите, за да има някаква отчетност. От друга страна пък веригите не са благотворителни дружества. Ако те плащат високи глоби ще трябва да увеличат цените за да отчетат печалби.

Отговори
2 1
комунист

комунист

26.02.2023 | 19:47

Само куп констатации и никакви действия.Ако бяхме ние на власт отдавнада са в Белене.

Отговори
3 0
Илиян

Илиян

26.02.2023 | 19:21

Щом са почнали проверки КЗП явно са им свършили парите..С техни те проверки файда няма това е най безсмислената проверка ....

Отговори
4 0
Може и тъй да е

Може и тъй да е

26.02.2023 | 20:00

Но най-вероятно са решили да напомнят, че съществуват и "заслужено" получават заплати... Напълно паразитна структура, изхранваща се от бюджета.

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?