Следвайте ни

КЗП наказа "Starbucks" заради липса на звезди

Кафенето отърва глобата, тъй като инспекторите не били конкретни в акта

Комисията за защита на потребителите наказа световноизвестната американска верига за кафе „Starbucks“. Причината е, че вторият им обект в Пловдив, който беше открит преди по-малко от година, нямал нито документ за категоризация със звезди, нито временно удостоверение за открита процедура за това. От кафенето подали жалба в съда срещу глобата, която била в размер на 1100 лева, и спечелили делото, тъй като служителите на комисията не описали точно кое заведение са санкционирали, a в мола имало десетки. 

Инспекторите посетили  „Starbucks“ на седми януари. Констатирали, че обектът разполага с търговска зала с 63 места за сядане на закрито и 26 места на открито. Предлагали се топли напитки, салати, сандвичи, кроасани, десерти, мъфини и други. Закупили си кафета, за да видят дали ще им дадат касова бележка, но такава била издадена. След това забелязали, че на видно място нямало поставен документ за категоризация със звезди, такъв не бил представен и след поискване. Заради тези обстоятелства бил съставен констативен протокол.

Още на следващия ден от ръководството на заведението подали заявление за категоризация до местната управа и веднага представили нужните документи до Комисията за защита на потребителите. Те отговорили с акт и глоба в размер на 1100 лева за нарушение на Закона за туризма. Малко по-късно било издадено и наказателно постановление, срещу което постъпила жалба в Районния съд.

Магистратите прегледали документацията и преценили, че служителите на КЗП не са били достатъчно конкретни в издадените актове - навсякъде пишело „обектът“, „туристическият обект“ или „заведението за хранене и забавления“, но не се разбирало, че става въпрос именно за кафе „Starbucks“, а това нарушавало правото на санкционирания да се защитава пред съда.

Темида отчела, че проверката се е състояла в един от големите молове в Пловдив, който има няколко етажа и поне десетки обекти от различно естество, включително и заведения за хранене и забавления. Тъй като не е посочено конкретно името на кафенето, а само фирмата, не можело да се твърди на 100%, че това е единственият неин обект в мола.

Поради тези причини и санкцията била отменена. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?