Следвайте ни

КЗП: Ако ви измамят с цената, връщайте стоката

Можете да си търсите правата и в магазина, и в КЗП, но трябва да пазите касовия бон

viber icon

По време на активния летен сезон по морето и в планинските места за отдих нерядко се наблюдава завишаване на цените. „Всички са наясно, че когато отидат на почивка, цените в курортите ще са по-високи в сравнение с тези в традиционно обитаваните от тях места. В условията на пазарна икономика ценообразуването е свободно. Но проблем би било, ако информацията за по-високите цени се поднася по начин, който неприятно изненадва хората в последния момент. Това е нещо, за което ние определено можем да се намесим, защото по закон всички търговци са длъжни коректно да обявяват цените на предлаганите от тях стоки и услуги. Нашите екипи са на терен и в готовност да реагират при всяка нередност на пазара”, посочва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.  Комисията дава няколко практични съвета как да се преборим с нелоялните търговци.

Как могат да ни продадат по-скъпо

Понякога в нарушение на закона търговците обявяват едни цени на етикетите върху продуктите или на щендерите в близост с дадената стока, а на касата маркират по-високи. Това се отнася, както за артикули в промоция, така и при продажбите на реални цени.

Как да се предпазим от клопките

На почивка обикновено се купува най-необходимото. Затова бихте могли да опитате да запомните цените на избраните от вас стоки и да проследите как се таксуват на касата. Когато обаче сте отседнали в собствен имот или на свой близък, тогава може да напълните повече потребителската кошница. В такъв случай е достатъчно да запомните цените на няколко от стоките ​- 2, 3 или 4. За предпочитане е това да са най-скъпите или ако са промоционални - тези с най-висок процент отстъпка. В случай че всяка от тях бъде маркирана на посочената в рекламата или на етикета цена, тогава вероятността и с останалите нещата да са наред, е голяма. Но ако има разминаване някъде, е добре да проверите отново цените на всяка от стоките поотделно.  

Как да реагираме, ако на касата установим разминаване

Настоявайте стоката да ви бъде продадена на обявената цена. В случай че търговецът откаже, не купувайте. Важно е в подобни случаи да сигнализирате и в Комисията за защита на потребителите, за да бъде извършена проверка и при установяване на същите обстоятелства - наложена санкция.  Същевременно ще получите съдействие за възстановяване на надвзетите суми, ако търговецът не е реагирал адекватно. Какво да правим, ако установим разминаването по-късно.

Върнете се в магазина и покажете на служителя на касата или на управителя на обекта маркираното на касовия бон. Настоявайте, че обявената цена - в реклама или на етикета, е по-ниска от тази на издадената ви касова бележка. Ваше право е да ви възстановят разликата или да вземат обратно стоката, като ви върнат парите. 

Когато пазаруваме от временни обекти. Независимо къде продава: в стационарен магазин, в интернет, във временен обект - по закон всеки търговец е длъжен да посочва продажната цена на стоките. Ако самата стока е твърде малка, той може да постави цената в близост с нея, но и тогава трябва да е недвусмислено за кой артикул се отнася тя. И същата тази цена трябва да се маркира на касата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Сиготочи Игобара

Сиготочи Игобара

19.08.2019 | 16:48

Тези от КЗП не стават за нищо. Два случая имам, когато лично съм се обръщал към тях, и винаги резултатът е един и същ : Вашта мамица ниедна!!.. Но не адресирано към продавача, а към тези синекурни чиновници.. Повечето държавни агенции са като тях. Чеп за зеле не става

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?