Следвайте ни

КЗК поряза „Пловдивинвест“ и още 23 фирми заради картел

viber icon

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира „Пловдивинвест“ АД и още 23 дружества за участие в картел. Контролният орган е установил манипулиране на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на общините Търговище и Гоце Делчев, за което "Марица" писа още преди няколко месеца.

Обществените поръчки са с предмет извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради, и за енергийна ефективност и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

От КЗК са констатирали, че участниците по всяка една от двете обществени поръчки са се споразумели относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите.

Споразуменията имали за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурите за възлагане на обществени поръчки, като определят печелившия участник по всяка обособена позиция и така предрешат избора на възложителите. 

Общият размер на наложените санкции е 398 174 лв., от които 147 761 лв. е глобата на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. е размерът на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

Предстои Комисията да се произнесе и относно предявените с Определение № 725/20.06.2019 г. твърдения за манипулиране на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на община Пловдив от участващите в нея 33 предприятия.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?