Следвайте ни

Купувачът на NOVA - най-голямата кабелна компания в Сърбия

viber icon

Едва година и половина след като медийната група около "Нова телевизия" беше придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви, сега тя отново сменя собственика си.

Купувачът е  компанията, която през лятото придоби мобилния оператор Vivacom - United Group.

Преговорите траели няколко месеца, като ясната цена, на която двете компании са се спрели, е  между 250 и 300 млн. евро, според "24 часа". Цената зависела и от представянето на медиите по определени показатели през следващите няколко години.

Според запознати, това осигурява солидна печалба за братя Домусчиеви, които закупиха "Нова броудкастинг груп" за 185 млн. евро през 2018 г.

За разлика от тогава обаче, в момента в групата вече влизат и още няколко медии, включително и "Канал 3", преобразуван в NOVA NEWS от 4 януари,  и групата BSS Media Group, в която влизат четири радиа и две музикални телевизии. Това са музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша", които допълнително разширяват достигнатия от телевизията спектър от програми. В портфолиото на "Нова броудкастинг груп" влизат и платформите на онлайн групата "Нет инфо".

Основателят на United Group Драган Шолак лично е преговарял за сделката, твърдят запознати.

След като сделката беше осъществена стана ясно, че двете най-големи телевизии в България - bTV и Nova се притежават от мобилни оператори. През миналата година чешкият бизнесмен Петр Келнер и фондът му PPF придобиха активите на Telenor в пет държави, включително България както и CME, която притежава родната bTV Media Group.

United Group е една от значимите медийни групи на Балканите с позиции в Сърбия, Хърватия, Гърция, а сега и в България. Компанията разполага с кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, както и с редица телевизионни канали, произвеждащи собствено съдържание.

Тя е създадена през 2000 г. от сърбина Драган Шолак като сравнително малък кабелен оператор, но през годините компанията се развива. Преди година той продаде по-голямата част от собствеността ѝ на базирания в Лондон фонд BC Partners, а друга част отиде за фонда KKR. Въпреки това Шолак остава миноритарен акционер с дял около 39%.

Смята се, че това е най-голямата кабелна компания в Сърбия. Наскоро United Group придоби и хърватския телеком Tele2 срещу 220 милиона евро, както и влезе в гръцкия доставчик на телевизия и интернет Forthner S.A. През лятото тя придоби и най-големия телеком в България - БТК (Vivacom).

Засега не може да се прогнозира дали новите собственици на "Нова Броудкастинг Груп" ще правят големи размествания, но вече има определен човек, който да поеме контрола над дружеството - белгиецът Дирк Геркенс. Той има сериозен опит в телевизионния сектор, като 19 години е работил на унгарския пазар, оглавявайки двете най-големи телевизионни групи - RTL Klub и TV2 Group, пише "Капитал".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай