49
Следвайте ни

Кризата за чипове при колите удари и родния пазар

viber icon

Продажбите на нови леки коли на българския пазар през септември се свиват с 20,7% на месечна база до 1446 броя от 1832 броя през същия месец на 2020 г., става ясно от данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили. Цифрите са притеснителни, особено на фона на регистриран ръст от 11,8% на годишна база за първите осем месеца на годината и надеждите, че секторът се съживява след огромния спад в продажбите през пандемичната 2020 г. От януари до септември 2021 г. са продадени общо 19 040 нови автомобила при 17 029 за същия период на 2020-а, което даде основание на експертите да твърдят, че търговията с нови автомобили у нас се съвзема след COVID истерията.

Последствията от епидемията обаче се оказаха непредвидими. След скока в цените на металите и трудностите с доставките, нов удар застигна автомобилната индустрия. Недостигът на микрочипове по света се усети още в края на миналата година. Редица заводи бяха принудени да спрат производството си, тъй като нямат наличност от ценните полупроводници. Според някои причината за недостига е преориентирането на доставчиците на чипове към потребителската електроника след срива на автомобилната индустрия. Според други на компаниите за чипове е по-изгодно да сключват договори с производители на мобилни апарати, телевизори и таблети, отколкото със заводи за коли, тъй като продукцията им в този случай се реализира много по-бързо. Трети пък са на мнение, че конфликтът между Тайван, който е един от лидерите в електронната индустрия, и Китай стои в основата на кризата за микрочипове.

По традиция у нас тя се усети няколко месеца след удара по останалия свят. В момента положението е критично - вносителите нямат коли, които да продават, а клиентите, дори да се решат на покупка в икономически несигурната COVID обстановка, чакат от порядъка на 3 до 6 месеца. Това върна спомените за годините на късния соц, когато за покупка на автомобил също имаше опашка.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Davina Claire

Davina Claire

27.10.2021 | 17:59

Здравейте; Ако имате нужда от заем спешно, кандидатствайте за заем с Novelty Finance. Казвам се Давина Клер, аз съм главен финансов директор на Novelty Finance. Забелязах, че за физически лица и фирми е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции. Моята компания (Novelty Finance) е тук, за да ви предостави и помогне със заема, от който се нуждаете. Можете да се свържете с нас по имейл: [email protected] ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 Независимо дали искате да дадете тласък на начина си на живот или имате неочакван разход, заем от NOVELTY FINANCE е това, от което се нуждаете. NOVELTY FINANCE е гъвкав: можете да вземете заем до петнадесет милиона евро (€15 000 000,00) с подходящи периоди на погасяване до 30 години. Можете да кандидатствате както за обезпечен заем, така и за необезпечен заем. Ние предлагаме широка гама от лични заеми, бизнес заеми, жилищни заеми и заеми за консолидиране на дълга, които могат да бъдат адаптирани да отговарят на вашите променящи се нужди и обстоятелства при много нисък лихвен процент. Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance: √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение. √ Конкурентни лихвени проценти (3% на година) √ Гъвкави условия за погасяване √ Възможност за по-бързо изплащане на заема √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема. √ Без скрити такси Как да кандидатствам: Кандидатстването за кредит е бързо и лесно! Фирми или физически лица, които се интересуват от кандидатстване за заем с Novelty Finance и изискват повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАЩАТ ИМЕЙЛ на ([email protected]) ИЛИ да изпратят съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правилата и условията.

Отговори
0 0
Факт

Факт

27.10.2021 | 11:55

Верно е! Секна вноса на коли и сега ще трябва държавата да ни помага - да ни плаща някви компенсации, за това, че Италия изкупуват бричките и не ни ги дават на нас да ги напрайм КАТО НОВИ, УНИКАТИ и да ги подмладим с по 100-200 хил. км.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?