44
Следвайте ни

Кризата с чиповете може да помрачи коледното пазаруване

viber icon

Международните пазари и търговците на техника на всички нива се подготвят за най-тежката Коледа, която индустрията е имала. Очакванията са, че близо 25% от клиентите в световен мащаб няма да успеят да получат празничните си покупки, преди коледните празници, предупреди шефът на една от най-големите компании за производство на чипове в света.

Саймън Сегарс, главен изпълнителен директор на фирмата за чипове "Arm", е категоричен, че несъответствието между търсенето и предлагането е невиждано в бранша до момента. По думите му, безпрецедентната криза няма да бъде преодоляна преди края на следващата 2022 година. 

Пред Би Би Си Сегарс обяснява, че някои от компаниите в момента чакат за пратките си около 60 седмици. С оставащи по-малко от 45 дни за коледните покупки на събитието Web Summit в португалската столица Лисабон шефът на "Arm" предупреди, че "ако все още не сте купили всичките си устройства, има голям шанс да сте разочаровани в утрото на 25 декември“.

Сегарс обяснява, че недостигът на чипове е причинен от редица фактори, включително безпрецедентното търсене на "умни" устройства по време на пандемията. "Това беше съчетано с внезапен скок в търсенето на автомобили и геополитическото напрежение между Азия и Запада", смята още британецът.

Коментаторите също така посочиха пускането на 5G, натрупването на чипове заради санкциите на САЩ срещу Huawei и малкият брой производствени предприятия като фактори за кризата. Шефът на Arm предупреди, че въпреки че индустрията харчи по 2 милиарда долара на седмица, за да разкрие нов производствен капацитет, това се оказва недостатъчно. 

Няколко компании вече предупредиха потребителите си, че устройствата, закупени през декември, няма да бъдат доставени преди началото на януари 2022 година.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?