Кризата мачка: Затвори емблематичен ресторант в Пловдив
- 16:15, 27.01.2022
- 16:18, 27.01.2022
- 25 830
- 13
Емблематичният ресторант „Белите брези” затвори. Последният ни работен ден беше на Ивановден, после пуснах персонала в почивка. Надявам се това да не е края, ще мъча да отворя пак, но това е единственото, което мога да направя, за да минимизирам загубите, разказва Филип Панчев. Заведението не е обявено за продажба, побърза да уточни той.
До крайната мярка се стигнало след комплекс от обстоятелства – последната сметка за ток, която била над 8000 лева, липсата на клиенти, пандемията, та дори липсата на кадри, които се преориентирали към други сектори. Сега Панчев дори дотира от джоба си с по някой лев най-ключовия си персонал, за да не избягат и те. Първоначално, още в края на миналата година, затворих голямата зала, за да икономисвам от отопление, посочва Филип Панчев. Отворил я само четири пъти през декември за провеждането на банкети. Толкова е жалко, миналата година направих голям ремонт на ресторанта, инвестирах хиляди левове, със сантимент отбелязва той.
Схемата с преграждане на заведението на отделни зали, за да се икономисват разходи, се пробва от много собственици в момента. Турски ресторант в града затвори изцяло залата си за пушачи, тъй като тя гълта най-много ток – и за отопление, и за вентилация.
Учудващо, но голяма част от ресторантьорския бранш в Пловдив иска да бъде затворен със заповед на министъра на здравеопазването. Ако се стигне до положението на столичните колеги за органичение в работното време до 22 часа и намален капацитет, по-добре да минем направо в етап 4 от националния план и да ни затворят, убеден е собственикът на „Ноте ди вино” Юлиан Алексиев. Това означава, че ще можем да получим компенсации от държавата, защото да работим в тези условия за нас е убийствено, коментира той. Колко още загуби можем да понесем, риторично пита той. За първи път от 20 години ресторантьорът е обявил почивен ден за заведението. Така поне в неделя се пести от ток. Юлиан Алексиев е от хората, които предварително е взел мерки, за да омекоти удара – инвестирал е в енергоспестяващи електрически уреди, локално парно, в кухнята се работи на газ и дърва. И въпреки това общата сметка гони 15 000 лева месечно. Четири пъти повече от декември миналата година, пресмята ориентировъчно той.
Ресторантьорите са убедени, че за да продължат да работят, ще трябва кардинална актуализация на цените и менюто. Досега се вдигаха по малко или пък се намаляше грамажа на ястието, за да остане цената непроменена и да не отблъсне клиентите. Продуктите обаче са поскъпнали драстично, алкохолът също, така че актуализация ще има, категорични са всички.
= По-къс работен ден=
Моловете в Пловдив ще карат на къс работен ден. Мол "Плаза" засега е обявил намалено работно време само до 31 януари. Търговският център отваря в 11часа и затваря в 20 часа. Мол "Пловдив" е със същото работно време. Единствено мол "Марково тепе" отваря с час по-рано.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни












