49

Кризата мачка: Затвори емблематичен ресторант в Пловдив

Емблематичният ресторант „Белите брези” затвори. Последният ни работен ден беше на Ивановден, после пуснах персонала в почивка. Надявам се това да не е края, ще мъча да отворя пак, но това е единственото, което мога да направя, за да минимизирам загубите, разказва Филип Панчев.  Заведението не е обявено за продажба, побърза да уточни той.

До крайната мярка се стигнало след комплекс от обстоятелства – последната сметка за ток, която била над 8000 лева, липсата на клиенти, пандемията, та дори липсата на кадри, които се преориентирали към други сектори. Сега Панчев дори дотира от джоба си с по някой лев най-ключовия си персонал, за да не избягат и те. Първоначално, още в края на миналата година, затворих голямата зала, за да икономисвам от отопление, посочва Филип Панчев. Отворил я само четири пъти през декември за провеждането на банкети. Толкова е жалко, миналата година направих голям ремонт на ресторанта, инвестирах хиляди левове, със сантимент отбелязва той.

Схемата с преграждане на заведението на отделни зали, за да се икономисват разходи, се пробва от много собственици в момента. Турски ресторант в града затвори изцяло залата си за пушачи, тъй като тя гълта най-много ток – и за отопление, и за вентилация.    

Учудващо, но голяма част от ресторантьорския бранш в Пловдив иска да бъде затворен със заповед на министъра на здравеопазването. Ако се стигне до положението на столичните колеги за органичение в работното време до 22 часа и намален капацитет, по-добре да минем направо в етап 4 от националния план и да ни затворят, убеден е собственикът на „Ноте ди вино” Юлиан Алексиев. Това означава, че ще можем да получим компенсации от държавата, защото да работим в тези условия за нас е убийствено, коментира той. Колко още загуби можем да понесем, риторично пита той. За първи път от 20 години ресторантьорът е обявил почивен ден за заведението. Така поне в неделя се пести от ток. Юлиан Алексиев е от хората, които предварително е взел мерки, за да омекоти удара – инвестирал е в енергоспестяващи електрически уреди,  локално парно, в кухнята се работи на газ и дърва. И въпреки това общата сметка гони 15 000 лева месечно. Четири пъти повече от декември миналата година, пресмята ориентировъчно той.

Ресторантьорите са убедени, че за да продължат да работят, ще трябва кардинална актуализация на цените и менюто. Досега се вдигаха по малко или пък се намаляше грамажа на ястието, за да остане цената непроменена и да не отблъсне клиентите. Продуктите обаче са поскъпнали драстично, алкохолът също, така че актуализация ще има, категорични са всички.

= По-къс работен ден=

Моловете в Пловдив ще карат на къс работен ден. Мол "Плаза" засега е обявил намалено работно време само  до 31 януари. Търговският център отваря в 11часа и затваря в 20 часа. Мол "Пловдив" е със същото работно време. Единствено мол "Марково тепе" отваря с час по-рано.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
АК 47

АК 47

28.01.2022 | 03:37

Не кризата е виновна, а кръчмарите, нашето квартално кръчме се пръска по шевовете. Сутрин до 10ч. е пълно, после застой и към 16ч. започва орново да се пълни, но го държи едно младо и лъчезарно момиче и цените са приемливи. Това кръчме като не работеше не вземаше помощи 60/40или там колкото бяха. Та ако собственика ако не си изгони клиентите няма кой друг да го направи.

Отговори
16 6
Ана

Ана

27.01.2022 | 20:03

Крайно време е да се разбере, че една от целите на здравната, енергийна, екологична криза е пренареждане на бизнеса. Хората се заблудиха, че здравето им е застрашено, късно разбраха, че се закриват бизнеси. Сега идва опазването на природата - замърсяване на въздуха, няма да карате коли, да се отоплявате с дърва и въглища. А токът стана много скъп. Бустерната доза ваксина ще ви помогне ли за това?

Отговори
24 16
Кръчма

Кръчма

27.01.2022 | 18:51

Този ресторант беше с много високи цени,миниатюрни порции и супер некадърен персонал. Сервитьорката не помнеше дори къде какво трябва да донесе. Салата отврат,цена като за ресторант със звезда Мишлен. Не става така. Кофти персонал и безумни цени е пагубна комбинация. В крайна сметка да фалират кръчмите. Колко бизнеси за твориха? Те да не са богопомазани?

Отговори
40 8
_.-оО°{}°Оо-._

_.-оО°{}°Оо-._

27.01.2022 | 18:51

ΠΡΟДЪЛЖАВАМЕ ΠΡΟМЯНАТА

Отговори
25 10
Иво

Иво

27.01.2022 | 18:23

Офффф. Пак искаме да си седим вкъщи и да смучем кинти.

Отговори
28 5
Цено

Цено

27.01.2022 | 17:55

До Бивш посетител. Преди 2 години Фильо нямаше нищо общо с този ресторант.Филип е отличен готвач и всичко му е на ниво.

Отговори
8 15
Браааат

Браааат

27.01.2022 | 18:18

Браааат, ти луд ли си ? Ако Филката е Готвач аз съм Астронавт ( или поне вече не е ) . Когато се объркат професионализъм с Бизнес ВСИЧКО СВЪРШИ Много " Готвачи " като минаха от другата страна се Усра.А

Отговори
26 2
Канар

Канар

27.01.2022 | 20:19

С Филип съм работил когато той беше обикновен готвач,още тогава имаше самочувствие на извънземен, а качества нулеви.Предполагам що за работодател ще е.

Отговори
23 2
Бивш посетител

Бивш посетител

27.01.2022 | 16:49

Последно ходих преди 2 години, имаха някакво обедно меню. Оризът беше готвен с олио на преклонна възраст. Повече не стъпнах там!

Отговори
37 6
Бизнесмени

Бизнесмени

27.01.2022 | 16:36

Плачат за готови кинти..искат да не работят, а да вземат парички...

Отговори
42 6
Зала за  пушачи?!

Зала за пушачи?!

27.01.2022 | 16:34

Момент..това май е незаконно...

Отговори
24 9
123

123

28.01.2022 | 08:21

Ако е вън, може.

Отговори
2 0
Батко

Батко

27.01.2022 | 16:17

Аз този ресторант никога не съм го виждал зает над 40%, освен на някой голям празник.

Отговори
39 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?