49
Следвайте ни

Криза: Всеки ден по една българска фирма фалира

viber icon

524 фирми са фалирали у нас през миналата година, а за тази се очаква броят им да надмине 550. Ръстът е около 5%. По груби сметки това означава, че всеки ден от годината повече от една фирма обявява банкрут. Това става ясно от доклад на застрахователят на търговски кредити Euler Hermes. Това са официалните данни, но със сигурност не и реалната картината, защото у нас обявяването на фалит е трудна и дълга процедура, която понякога трае с години. 

В България тенденцията е особена. Докато в Европа и света фалитите са намаляли през пандемичната 2020 г. заради мерките на правителствата за подкрепа на бизнеса, а и прогнозата за тази също не вещае чувствителен ръст, в България тенденцията е противоположна. 

„За първите три тримесечия на 2021 г. спрямо същия период на миналата година вече отчитаме ръст на несъстоятелностите у нас с 3%. Това е доста по-ниско от очакванията ни преди година именно заради мерките в подкрепа на бизнеса, които бяха предприети в условията на пандемия, както и заради по-бързото възстановяване на глобалната икономика. Освен това в България процедурата по обявяване на несъстоятелност е много тежка и бавна, което традиционно “омекотява” статистиката спрямо реалната ситуация”, обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България. 

Тя уточнява, че в момента е трудно да се правят прогнози доколко ще се форсира тази тенденция, защото тя зависи до голяма степен от това докога и какви мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката ще продължат да се прилагат у нас. „При всяко положение обаче увеличение ще има и компаниите трябва да са внимателни в преценката на риска при сделките със своите партньори тук и в чужбина”, смята Попова.

Прогнозите за 2022 година са увеличение на фалитите с 9% в България и с 15% на глобално ниво. 

Според доклада на Euler Hermes най-бързо ще расте броят на фалитите в развиващите се икономики, включително в страните от Централна и Източна Европа. Причина за това са от една страна по-ограничените възможности за държавна подкрепа и от друга – уязвимостта на бизнесите при възможни локдаун сценарии. В Западна Европа чувствителен ръст се очаква в Испания и Италия, където ключови сектори на икономиката понасят загуби заради пандемията. От друга страна, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия ще се върнат много бавно към нивата на фалити отпреди кризата заради значителния размер и продължителността на подкрепящите мерки там. В САЩ и Азия този процес също ще бъде много плавен заради бързото възстановяване на икономиката.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

19.10.2021 | 15:57

Антон Тодоров - Мумията от ТВ Европа знае ли?

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?