49

Криза в технологичния бранш: Google освобождава 12 000 служители

Компанията майка на "Гугъл" (Google) - "Алфабет" (Alphabet) обяви, че ще съкрати около 12 000 работни места, или 6 на сто от работната си сила, съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение на ръководителя на компанията Сундар Пичай до персонала. С това си решение компанията последва наскоро предприетите подобни мерки от други технологични гиганти, разтърсили сектора.

Пичай е аргументирал решението, като е посочил, че компанията бързо е увеличила персонала си през последните години "заради икономическа реалност, различна от тази, с която се сблъскваме днес". "Поемам пълна отговорност за решенията, които ни доведоха тук", е добавил той.

Преди дни друга технологична корпорация - американската "Майкрософт" (Microsoft Corp) съобщи, че през следващите месеци ще съкрати 10 000 служители.

Съкращенията в "Гугъл" ще обхванат всички отдели на компанията, включително за набиране на персонал и такива с корпоративна насоченост, както и някои от инженерните отдели.

Съкращенията са глобални и засягат незабавно персонала на компанията в САЩ.

"Алфабет" вече е предупредила някои от съкратените служители, пише още в съобщението до персонала. Процесът обаче ще отнеме повече време в различните страни заради местни трудови закони и практики.

Съкращенията идват в момент на икономическа несигурност, но и на обещаващи технологични разработки, в които компании като "Гугъл" и "Майкрософт" инвестират, като в разрастваща се софтуерна област, известна като "генеративен изкуствен интелект".

"Уверен съм в огромната възможност пред нас благодарение на силата на нашата мисия, стойността на нашите продукти и услуги, както и на ранните ни инвестиции в изкуствения интелект", пише още в съобщението на Пичай до служителите на "Гугъл".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иван

Иван

20.01.2023 | 17:58

Криза има само в главата на редактора! Това са нормални процеси, миналата година имаха рекорди в наемането на персонал. Да не говорим, че бая проекти ги чакаме да бъдат спрени от преди 2-3 години.

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?