Следвайте ни

Криза ли? Милионерите в България се множат, ето колко са новите

viber icon

Депозитите в банки на стойност над 1 милион лева се увеличиха с 83 за едно тримесечие. Така към септември 2020 г. домакинства и НТООД, които държат по сметките крупни суми, станаха 1070, е видно от статистиката на БНБ.

Само в сметки над 1 милион са затворени 2.6 милиарда лева. Увеличават се парите във всички сметки над 10 000 лева, но най-много при големите суми. Това е лесно обяснимо – заради пандемията много богати хора и бизнеси отложиха инвестиционните си планове и направиха най-лесното – вложиха парите си в банка, въпреки почти нулевите лихви. Пълната картина за тримесечието юни-септември обаче се допълва от една негативна тенденция. Сумите и бройката на малките депозити намалява. Най-отчетливо това се вижда при сметките с наличност между 1000 и 2500 лева и 2500 и 5000 лева. Дребните спестявания са били изтеглени, за да може хората да „вържат двата края“ в ситуация, когато много работодатели освобождават работна ръка заради кризата. 

Спестяванията на домакинства и НТООД към месец септември възлизат на 58.1 млрд. лева и увеличението спрямо предходното тримесечие е с почти един милион лева. Секторът „Домакинства и НТООД“ включва физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи домакинствата. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Баба яга

Баба яга

10.11.2020 | 01:58

Това е от корупция и кражби

Отговори
5 0
С честен труд

С честен труд

09.11.2020 | 19:51

Не се трупат милиони. От работа се става гърбав не милионер!

Отговори
10 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

09.11.2020 | 18:45

Да де.Точно това беше целта.Не само в България, а по цялата земя.По-богатите да стават още по-богати,а бедните както беше казал един римски император-да го д.хат.

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?