4020

Кристалина Георгиева е единственият кандидат за шеф на МВФ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева е единственият кандидат, предложен от държавите членки, съобщи Изпълнителният съвет на базираната във Вашингтон институция.

"Бордът на директорите ще продължи процеса на номиниране, като членовете на Борда ще проведат интервю с кандидата, г-жа Георгиева. Целта е процесът да бъде финализиран възможно най-скоро, до края на април", се казва в изявлението.

Според близки източници преназначаването може да стане през следващите няколко дни, дори преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се проведат от 15 до 19 април във Вашингтон, предава АФП.

По традиция управляващият директор на МВФ е кандидатът, предложен от европейските държави, а президентът на Световната банка (СБ) е кандидатът, предложен от Съединените щати. Това е разделение, което големите развиващи се страни, като се започне с Китай и Индия, все по-открито поставят под въпрос.

Разпределението на капитала в тези две институции обаче все още дава на Съединените щати и ЕС преобладаваща власт.

Този процес се случва една година след назначаването на новия президент на Световната банка Аджай Банга, след подобна процедура, последвала оставката на неговия предшественик Дейвид Малпас.

Номиниран от Съединените щати, Банга, който е роден в Индия, но е американски гражданин, беше единственият кандидат, предложен от държавите членки на Банката

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?