Следвайте ни

Кристалина Георгиева: 11 трилиона долара вдигат световната икономика

viber icon

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви сумата, с която светът ще се възстанови икономически от коронакризата. Държавите са извадили общо 11 трилиона долара.

Тя обаче изрази притесненията си относно втора вълна на коронавирусната пандемия и как тя може да повлияе на световната икономика.

През юни МВФ прогнозира, че глобалният БВП през 2020 г. ще се свие с 4,9%, последван от икономически растеж с 5,4% през следващата година.

Управляващият директор на МВФ също така изрази надежда за подновяване на прозрачността сред правителствата в Централна и Източна Европа вследствие на коронавирусната криза.

"Надявам се да видя в Централна и Източна Европа обновен стремеж към силни политики и прозрачност на правителствата за в бъдеще", посочи Георгиева по време на Австрийски икономически форум, към който тя се присъедини онлайн.

Според нея регионът се справи добре при изграждането на фискална дисциплина и повечето страни са в добра позиция, за да изправят пред кризата.

Правителствата обаче ще трябва да пренасочват финансовата подкрепа по-внимателно, отколкото при първият кръг на спешна помощ и да не я спират, тъй като внезапен край на помощта може да доведе до "утрояване на фалитите сред малките и средните предприятия" в региона.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?