49

Криптовалутите възкресиха капана с пирамидите

Глобалната мания, в която се превърнаха криптовалутите, също е нож с две остриета, показа проверка на "Марица". На първо място, във всичките си разновидности те се превърнаха в основната разменна монета, която киберизмамниците ползват. Причината за това е тяхната децентрализация, която позволява те и трансферите им да са на практика непроследими. Според експертите по сигурност в мрежата почти 70% от онлайн измамите вече искат не долари или евро, а различни криптовалути. 

Въпреки това опасността, която крият виртуалните валути, се оказва много по-дълбока. Огромният бум на този сегмент привлече през последните няколко години десетки хиляди измамници, които с удоволствие се възползват от така наречения синдром на FOMO (Fear of missing out или "страх да не изпуснеш нещо"). Хората постоянно чуват за различни валути, които буквално за дни или седмици умножават в десетки пъти първоначалните инвестиции. Това води до огромно количество потребители и съответно капитали, които без реални знания както за технологията, така и за пазара са склонни да се доверят на всичко и всеки, само за да не изпуснат следващия бум, а измамниците само това и чакат. 

Сред най-разпространените са тези от типа "изпрати хх количество криптовалута, а аз ще я удвоя". Тя обикновено се случва през социалните мрежи, в които се правят копия на профили на известни личности, компании, фирми или организации и измамата се споделя през този фалшив профил. Вие просто изпратете количество етериум или биткойн и те ще ви го удвоят, което никога не се случва.

Друга много разпространена измама с криптовалутите е клонирането на известни борси за тяхната търговия, сайтове с информация и виртуални портфейли. Ако случайно влезете в подобен сайт, измамниците вече знаят данни за вход в истинските сайтове и обикновено е въпрос на часове да изпразнят съдържанието на профила ви.  

Често срещани са и групите за изкуствено надуване на стойността на една валута. Голяма част от тях в световен мащаб са измама. Експертите съветват, ако попаднете в подобна група, в която има много хора, и ви обявят, че точно в даден час трябва да купите определена валута, най-често това е схема, от която накрая ще се възползват единици.

Заради огромния брой нови инвеститори в криптовалутите в България през последните две години у нас станаха популярни измамите с курсове, свързани с тях. Тук трябва да внимавате от кого купувате курс, на каква цена и дали въпросният човек има знанията, уменията и капацитета, за да ви научи на нещо. Всички експерти са категорични, че ако някой ви каже, че чете графиката и знае какво ще се случи с пазара, то той е най-вероятно измамник.

Класическите пирамиди и МЛМ структурите, които ужилиха редица българи през 90-те и в началото на новия век, също преживяха ренесанс покрай криптовалутите. Затова внимавайте, ако попаднете на познатата схема с реклама, че ще получавате комисиони за приятелите, които вашите познати поканят.

Не липсват и класически схеми, при които мними посредници атакуват случайни потребители в мрежата, като им предлагат да инвестират от тяхно име и им изпращат редица подправени данни и статистики за това какви печалби са реализирали други техни предполагаеми клиенти.  Всички експерти и опитни играчи на крипто сцената са категорични, че преди да инвестирате в определена валута, е добре да се образовате не само за криптовалутите, но и за технологията блокчейн, която стои зад всяка една от тях, за да не станете поредната жертва на измама, която обещава лесни и бързи пари без особени усилия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Габи

Габи

30.12.2021 | 00:43

И аз работех за малко под Марио Иванов – дочух, че крадял от твърдите заплати на служителите си. Прибрал част от сумите, като ги теглил в брой от сметките. Когато скандалът гръмнал, се оправдал с шефовете си. Май е свидетел срещу тях. Парите отишли за купони и пороци.

Отговори
0 0
Давид

Давид

28.12.2021 | 23:12

По никакъв повод не разговаряйте с това лице. Ако се свърже с Вас, незабавно се обадете на 112 или се свържете с дежурен на най-близкото полицейско управление

Отговори
0 0
Далия

Далия

28.12.2021 | 13:37

Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.

Отговори
0 0
Калин

Калин

23.12.2021 | 03:33

Марио Иванов е обучен от едноименните Глобал Маркетс за брокер и понеже няма друго препитание и доход използва наученото за да завлича хора с крупни суми.

Отговори
0 0
Камелия

Камелия

21.12.2021 | 21:30

Марио използва връзките на съпругата си Моника за да си набавя информация за вложители в Уникредит Булбанк. После им звъни с предложение за инвестиций.

Отговори
0 0
Антон

Антон

16.12.2021 | 19:15

Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.

Отговори
0 0
Елена

Елена

14.12.2021 | 00:45

Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.

Отговори
0 0
Калина

Калина

12.12.2021 | 18:29

Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и обигран в извършването на измами.

Отговори
0 0
Биткойнър

Биткойнър

11.11.2021 | 18:45

Всеки от вас, който желае да притежава криптовалута Биткойн, да следва най-подробното ръководство в БГ интернет пространство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 2
ти такъв ли си?

ти такъв ли си?

11.11.2021 | 21:59

пирамидална ли е пирамидата?

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?