Следвайте ни

Кредитната ваканция: Без лихва, без главница или без двете

viber icon

Три са вариантите, които се спрягат за т.нар. кредитна ваканция, която ще помогне на физически лица и бизнес при изплащането им на заеми към банките в условията на COVID-19. Ще бъде отложено плащането на лихвата по заема, по главницата или и двете заедно.  Важно уточнение е, че независимо, че мораториумът ще е за всички банки, от него могат да се възползват  единствено клиенти с чиста кредитна история, тоест такива без просрочия във вноските досега. Не е ясно и за какъв период ще бъдат отложени плащанията към банките. Неофициално се говори за тримесечен или за шестмесечен период.

След като Европейският банков орган (ЕБО) гласува насоки за мораториум върху банковите плащания заради безпрецедентната ситуация с пандемията, в края на миналата седмица БНБ изиска от търговските банки в срок от 5 дни да предложат единен пакет на правилата. Работим усилено, за да отговорим в максимално кратък срок, оповестиха от Асоциацията на банките в България, където членуват всички кредитни институции.  

Мораториумът променя само графика на плащанията. Той спира, отлага или намалява плащанията в рамките на ограничен период от време. Това се отразява на целия график на вноските по заема и може да доведе до увеличени плащания след периода на мораториума или удължен срок на заема, става ясно от насоките на ЕБО. Мораториумът обаче не трябва да засяга други условия на заема, по-специално лихвения процент. Допуска се изключение само ако такава промяна служи за компенсация, за да се избегнат загуби, които банката би имала поради забавения график на плащанията, посочват още от ЕБО. Хората, които са се възползвали от мярката и са забавили плащанията си към банките, няма да бъдат вписвани като лоши длъжници в Кредитния регистър. 

Мораториумът няма да се прилага за нови заеми, отпуснати след въвеждането му. На банките е разрешено и те са насърчавани да предоставят ново кредитиране както на нови, така и на съществуващи клиенти по време на прилагането на извънредната мярка. Новото кредитиране обаче ще следва нормалните кредитни политики и ще се основава на оценката на кредитоспособността на клиентите. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мъж

06.04.2020 | 01:24

Отлагат а не опрощават както в другите държави по 1-2 вноски докато сме в извънредно положение за което вина няма народа но няма и държава ТОВА Е. Не се наядоха тук не стига че им плащаме най високите лихви в Европа ..

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?