1939

Край Пловдив: Германци вдигат завод за части за електрически автомобили

Германски инвеститори проучват възможностите за изграждане на завод за производство и сглобяване на автомобилни компоненти за електрически превозни средства в България. Местоположението вероятно ще е в Пловдивска област, но решението все още не е обявено. Индикация, че локацията ще е в нашия регион, обаче има. Миналата година високотехнологична германска компанията с производство на електронни компоненти за полупроводниковата и аутомотив индустрия, бе на посещение в Община Пловдив. Там се проведе официална среща между зам.-кмета Стефан Стоянов и представители на чуждестранните инвеститори. По време на визитата се обсъдиха планове за потенциално навлизане в Пловдив, инвестиция Клас А и откриване на 150-200 работни места в първите 3 години. Визитата бе организирана по инициатива на Стефан Йонков, ръководител на Службата за търговия и икономика в Генералното консулство на България в Мюнхен.

Преди няколко дни той и представители на баварска компания за инвестиционно консултиране проведоха среща с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. На нея се обсъдиха бъдещите инвестиции в завод за части за електромобили, които ще надхвърлят 40 милиона евро, а броят на създадените нови работни места да достигне 800. „Българският автомобилен сектор е един от най-бързо развиващите се и компаниите планират нови разширения - всичко това е доказателство за конкурентоспособността на икономиката и опциите, които можем да предоставим“, каза министър Стоянов. Той добави, че фирмите в областта на електрониката, електротехниката, информационните технологии, химическата промишленост и др. отчитат добри резултати.

Никола Стоянов представи индустриалните зони на България като сфера за инвестиции и плановете на Министерството на икономиката и индустрията за тяхното развитие. Той подчерта силните страни на България като място за инвестиции и обеща пълна административна подкрепа за решението за стартиране на новия проект в нашата страна.

Пътят на германски инвеститори към Пловдив като цяло се отваря благодарение и на публикация в тамошното издание Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ)- Plovdiv-der neue investitions hotspot-der EU /Пловдив - новата гореща инвестиционна точка в ЕС/. Всекидневникът представя региона ни не само като индустриален лидер в България, но и като един от най-бързо развиващите се индустриални центрове в Югоизточна Европа. Посочени са и редица топ инвеститори - български и чуждестранни, които имат производствени мощности в индустриалните зони близо до Пловдив. В изданието е посочено също, че една от първите големи инвестиции в региона е от Германия - тази на Liebherr Hausgeräte, която започва дейност тук през 1999 г. Оттогава компанията се разширява и диверсифицира три пъти - с нови заводи за хладилно и отоплително и климатично оборудване и един за бетоновози.

 

Рекордна търговия между двете страни за над 11 млрд. евро

Над 35 000 работни места са открили германските инвеститори в България. Това бе обявено по време на церемонията по връчване на Наградата на германската икономика в България за 2022 г. С отличията на германската икономика ежегодно се отличават компании, допринесли за развитието на германо-българските икономически отношения. В категориите "Голямо предприятие" и " Социален ангажимент" награди спечели "Бош България". "Дронамикс" бе отличено в категорията "Малки и средни предприятия", а "Кинетик Аутомотив" получи приз в категория "Стартъп компания". Събитието бе организирано от Германо-българската индустриално-търговска камара. В нея членуват над 560 немски компании, които развиват бизнес в България в секторите на автомобилната индустрия, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, дигитализация и др. "Въпреки предизвикателствата пред международната търговия, свързани с преодоляването на последиците от пандемията и войната в Украйна, Германия запазва позициите на водещ търговски партньор на България. Според последни актуализирани данни на федералната статистика, търговията между България и Германия е достигнала рекордна стойност, като за периода януари-ноември 2022 г. тя е в размер на 11,127 млрд. евро - повече, отколкото през цялата 2021 година". Това каза по време на церемонията Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Румен Абаджиев

Румен Абаджиев

30.01.2023 | 18:18

Аман от заводи в който се работи без пари. Няма ли Европейско заплащане няма никаква полза.

Отговори
2 0
Ганьо

Ганьо

30.01.2023 | 14:58

Отворете един бардак стига с тия заводи

Отговори
4 1
Внимание!

Внимание!

30.01.2023 | 14:53

Най-напред е задължително да се каже на правителството на България колко е безопасно или не това производство на части и батерии за тези ел.коли за Природата и Народна България и тогава даде позволява на която и да е компания да строи такъв завод в Родината ни. Здравето на България е по-важно от инвестициите!

Отговори
0 1
Колония Булгаристан

Колония Булгаристан

30.01.2023 | 12:38

Поредния "немски" завод с български собствени и виетнамски заплати. Този филм вече сме го гледали.

Отговори
10 0
СПБ

СПБ

30.01.2023 | 12:30

А откъде ще вземат работници. За Осрам и другите заводи около Пловдив вече возят работници от Чирпан, Калово и др. райони

Отговори
10 0
Яяяя

Яяяя

30.01.2023 | 11:31

Къде е "проучва възможностите" ,а къде е "Германци вдигат завод". Да ви е........!

Отговори
14 0
Стефан

Стефан

30.01.2023 | 12:39

Така е абсолютно съм съгласен, ама и ти, и аз отворихме и прочетохме статията....

Отговори
1 0
Евро фонд

Евро фонд

30.01.2023 | 11:02

Нов затвор трябва на първо време

Отговори
13 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?