Следвайте ни

Край на данъчните райски острови по света: България склони за 15% корпоративен данък

viber icon

България е една от 130-те страни, които подкрепиха идеята за въвеждане на глобална минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15%. Страната ни се присъедини към предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Целта на споразумението е да гарантира, че многонационалните компании като американските технологични гиганти Google, Amazon, Facebook и Apple ще плащат дължимото, независимо къде са базирани.

В момента страната ни е сред държавите с най-нисък корпоративния данък в света. Със ставка от 10% България се нарежда сред страните, които пряко ще бъдат засегнати от подобни промени при облагане на печалбите на бизнеса, сочи статистика на база данните на ОИСР. Със същата ставка са страни като Косово, Гибралтар, Парагвай и Киргизстан, а в Унгария корпоративният данък е 9%. 

Споразумението, до което се стигна в последния ден от преговорите, официализира решението, взето миналия месец от лидерите на Г-7. С него мултимилиардни компании ще бъдат облагани със ставка от минимум 15%. Новата минимална ставка на корпоративния данък има голям шанс да влезе в сила още през следващата година, защото страните, подписали сделката, създават над 90% от световния брутен вътрешен продукт.

Близо 15 държави в света изобщо не налагат общ корпоративен данък. Сред тях са  данъчните райски острови -  Бермудски,  Кайманови и Британски Вирджински острови. Честа практика е големите компании да пренасочват печалбите си към тях, за да плащат по-малко налози. Данъчните убежища пък печелят от такси, плащани от големи компании, за да създадат там своите дъщерни дружества.

Всички страни от Г-20, включително Китай и Индия, са подкрепили идеята. Списъкът на страните, отпаднали от сделката, включва Барбадос, Ирландия, Унгария, Кения, Нигерия, Перу, Шри Ланка, Сейнт Винсънт и Гренадини.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пламен

Пламен

05.07.2021 | 18:24

Подкрепата е голяма грешка. Чуждите компании ще отлетят от страната.

Отговори
2 0
Много ни е добре

Много ни е добре

05.07.2021 | 10:53

Важното е раята да работят за малко пари и да плащат за скъпи храни

Отговори
5 3
Няма лошо

Няма лошо

05.07.2021 | 08:39

то пък у нас щото с 10% се скъсаха да идват чужди компании. корупция като има и 2% да е данъка никой няма да ни стъпи

Отговори
19 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?