Следвайте ни

Краставиците се поливат с престояла вода

Лукът за глави, дините и пъпешите се оставят жадни през юли

viber icon

 

Зеленчуците изпитват все по-често остра нужда от вода по време на летните горещини. Трябва да се правят плитки окопавания след всяка поливка. По този начин рохкавият повърхностен слой намалява изпарението на водата от почвата. Така се удължава периодът между отделните поливки. През юли се преустановява поливането на лука за глави, дините и пъпешите. Не трябва да се окопават дълбоко освободените зеленчукови лехи от ранни пролетни култури като тиквички, краставици, ранни картофи и др. Тези лехи се разрохкват леко, за да се запази структурата и влагата на почвата.

За да се осигури нормална реколта от зелен фасул за късна консумация и за консервиране, сеитбата му трябва да стане преди 15 юли. Най-важните грижи при фасула са напояването и окопаването. Когато започне цъфтежът му, окопаването се спира, защото цветът му много лесно опада. Когато искаме патладжаните да са едри и сочни, необходимо е през юли те да се подхранят два пъти с листен тор, който да съдържа по равни количества трите основни хранителни елемента - азот, фосфор и калий. При краставиците поливането и торенето са едни от най-важните мероприятия през юли.

Краставиците са топлолюбива култура и затова не трябва да се поливат със студена чешмяна вода. Трябва да се създадат условия за поливане с престояла вода. Колкото по-рано се откъснат плодовете на краставицата, толкова по-бързо ще се развиват следващите. За семе трябва да се оставят плодовете на един цял корен. Краставиците трябва да се отрязват с нож, а не се късат с ръка.

Доматите през юли трябва да се поливат по-често и по-обилно. През юли почвата се засушава по-бързо. Започва масовото зачервяване на доматите. Най-добре е да се полива веднъж седмично. Когато се забележи, че най-долните листа на доматите са заболели, те трябва да се премахват веднага, за да не се разпространи заболяването върху цялото растение. Това благоприятства и по-доброто огряване на първия завръз от слънцето. Когато листата са здрави, те не бива да се отстраняват.

В края на месец юли или началото на август се сее зимната ряпа. В период на засушаване е добре няколко дни преди сеитбата мястото да се полее, за да се може да се ускори поникването. През месец юли се прибира лукът. Той е узрял и готов за реколтиране, когато шийката на лъжливото стъбло до луковицата омекне и листата започнат да полягат. Този признак показва, че растежът на луковиците е завършен, а външните люспи вече са добили характерния си червеникав цвят.

В началото на месеца трябва да се засади късният алабаш, късното зеле и карфиолът. Те се засаждат при междуредово разстояние 60-70 см, а вътре в реда на 50 см. След разсаждането трябва редовно да се плеви, окопава и полива. Когато предшественикът на зелето не е торен основно, е добре да се внесат по 2-2.5 тона на декар угнил оборски тор, 40-50 кг суперфосфат и 15-20 кг калиев тор. Торовите норми се определят в зависимост от планирания добив и резултатите от химичния анализ на почвени проби.

Късните краставици и тиквички за есенно производство се засяват през втората половина на юли. Трябва да се водят постоянни наблюдения за поява на кафяви листни петна, картофена мана по доматите, на кубинска и брашнеста мана по краставиците и други растения от семейство тиквови. Много опасно заболяване за пипера е маната, която се проявява в две форми - коренова и стъблена. Опасни са и листните въшки, които вредят не само пряко, но и косвено, защото пренасят различни вирусни болести. Трябва да се наблюдава популация на земните бълхи, защото те могат да унищожат разсада за късното зеле.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стоянова

Стоянова

14.07.2013 | 17:50

Редно е като се преписва информация да се цитира източникът!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?