49

Красоти на изгодни цени в панаира, започна изложението на социалните предприятия

Плеяда от министри откриха юбилейното 10-о издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика вчера в Панаира. Специално за повода в Пловдив дойдоха министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, на туризма Христо Проданов и на земеделието Иван Иванов и омбудсманът Диана Ковачева. Вицепрезидентът Илияна Йотова направи приветствие към участниците, а за първи път в града под тепетата пристигна и Никола Шмит, еврокомисар за работните места и социалните права.

Като домакини изложението на социалните предприятия откриха главният директор Иван Соколов и кметът на града Здравко Димитров.  След прекъсване заради пандемията изложението се завръща с над 100 фирми от станата и чужбина и конвенционален бизнес, чиято корпоративна социална политика е за пример. 

Пловдив е отличен пример в контекста на социалната икономика. На територията на общината от три години има ОП "Специализирано предприятие за хора с увреждания, където те развиват талантите си, а не разчитат на социални помощи, подчерта Здравко Димитров. Предприятието създава постоянна заетост за 26 души, които произвеждат текстил, керамични и стъклени красоти. Продукцията им се продава в два физически магазини и много успешно онлайн. Така общината е партньор на тези достойни хора, посочи кметът.

Щандът на местното социално предприятие пък се вижда отдалече в палата 11 на панаирното градче, защото е пълно със символите на Пловдив - чаши с античния театър, керамични чинии с римския форум, покривки в извезани български шевици. Последната новост, над която хората са се трудили, са платнени чанти, които стават както за пазаруване, така и за пренасяне на лаптоп, защото са специално оразмерени за целта. Тениските „Made in Plovdiv“ пък освен най-забележителните гледки от града на тепетата, предлагат и супер закачлива тийн-мода, като например щампа на голяма жаба с надпис „Кво-кво“ вместо обичайното за земноводното „ква-ква“. Играта на думи веднага привлече купувачи.

На другия шанд Теменужка Тонева от Смолян се е скрила зад куп вестници, нарязва ги акуратно на тънки ивици и вие с тях …всичко за каквото се сетите – декоративно сърце, кошница, кутия, саксия. Това е моето спасение, вече не мисля за болести, защото имам работа, разказва родопчанката. Преди няколко години хванала тежко заболяване, а лекарите й давали максимум 3 месеца живот.

За да остави материален спомен след себе си, тя решила да измайстори подаръчни кутийки за приятелите си по технология, която видяла в интернет. Около тел се увива ивици вестникарска хартия, прави се някаква форма, а впоследствие телта се маха, обяснява тя занаята си. Всичко може да се направи от вестници, така че прочетеният вестник за мен е много ценно нещо, усмихва се Теменужка, без да вдига поглед от творенията си. Който дойде в дома й в Смолян, все вестници и носи. От диагностицирането с тежката болест минали пет години, а Теменужка не спира да работи и да се усмихва.     

Погледнато отстрани, социалното предприятие е бизнес като всеки друг – купуват се материали, произвеждат се стоки и се търси пазар за тях.  В действителност обаче тук хората са най-важни и специални, защото освен заплащане за труда си, се вписват в икономиката, отчете при откриването на форума социалният министър Георги Гьоков. Фирмите пък се казват „Направено с любов“, „Неща с душа“ и наистина са такива. В огромната си част стоките са ръчна изработка, но с вложени много мисъл и старание – като комплект домакински престилки за мама и дъщеря например. Целта е не да запазим дрехите на двете дами от изцапване, обясняват от щанда на производителите, а да направят нещо заедно, което да е дар за цялото семейство.

Палата 11 на панаирното градче е пълна с красоти на изгодни цени. Входът е совободен, а изложението продължава до 23 юни.

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Милите плевелни журналисти

Милите плевелни журналисти

20.06.2022 | 18:06

Значение на думата плеяда мн. плеяди, ж. 1. Съзвездие от седем звезди, които са разположени близо една до друга; съзвездието Голямата мечка. 2. Спец. В митологията – седемте дъщери на Атлант и Плейона. 3. Спец. В литературата – седем поети на старогръцката поезия и седем френски поети от началото на ХVI в. 4. Прен. Група изтъкнати личности в някоя област от една епоха.

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?