Следвайте ни

Кръчмарско опълчение срещу властта, отварят на своя глава

viber icon

Големите играчи в Пловдив обаче са пас, не смятат, че това е най-разумният подход за справяне в кризата

Опълчението на кръчмите срещу властта първоначално тръгна с горчив хумор. Здравният министър Костадин Ангелов отсече в национален ефир „заведенията не са ни приоритет, здравето ни е приоритет”, а ресторантьори от Стара Загора призоваха колегите си от цялата страна: „Не пускайте министър Ангелов във вашите ресторанти и хотели. Той не ни е приоритет!”.

След това обаче тонът загрубя. Завчера двете големи организации в бранша Сдружение на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ обявиха стачна готовност, ако не ги пуснат да работят от 1 февруари, а нощните клубове - от първи март. Конкретен план за действие все още нямат, но вариантите са няколко: да се приложи „италианският модел” - тоест заведенията да отворят от 1 февруари напук, без да имат разрешение за това, или да се организират в многохиляден протест. Тезата на двете организации е, че техният бизнес понася най-големия удар от здравната криза и повече не може да оцелее, без да работи.

Големите ресторанти в Пловдив, включително и аз, не желаем да отворим под натиск на 1 февруари, категоричен е Юлиан Алексиев, собственик на „Ноте ди вино”. Информацията му е на база анкети, които третата голяма организация в бранша БХРА е провела сред членовете си под тепетата. Февруари по традиция е слаб месец и надали ще можем дори да покрием разходите си, но по-важното е друго - неработейки през този месец, имаме уникалния шанс да докажем, че

заведенията не са източник на заразата,

смята той.

Очаква се учениците да тръгнат в голямата си част присъствено в училищата от 4 февруари, а те са сочени за другия рисков фактор. Февруари можем да видим дали това е така. По думите му, ако се сбъднат лошите прогнози за трета вълна на COVID-19 и заведенията бъдат затворени отново през март или април, това ще е краят за много колеги. Решението за отварянето на ресторантите, кафенетата и сладкарниците трябва да бъде взето внимателно и трезвомислещо, в правилния момент, такъв, който изключва нов локдаун за нас, казва мениджърът. И противно на очакванията той счита, че държавната помощ за сектора е адекватна, остава да бъде само по-бърза. Аз имам 29 човека персонал, 20 работят за доставки за вкъщи, а за останалите 9 съм кандидатствал по мярка „Запази ме”. Участвал е и по програмата за подпомагане с 20% от оборота за същия период на миналата година.

Аз съм на светло,

ето защо като съм регистрирал голям оборот през 2019 г., ще взема адекватна сума и сега, искрен е ресторантьорът.  

Много е вероятно най-недоволните в сектора да са именно собствениците с ненапълно изсветлен бизнес. Малко официален оборот за миналата година, мижаво подпомагане сега. 

На други пловдивски собственици на ресторанти обаче търпението им се изчерпва заради закъснелите обезщетения от 24 лева на ден на служителите им в неплатен отпуск. Моите хора досега са получили еднократно въпросната сума, и то само за един ден, разказват пред „Марица” те. За декември пари не са взимали. Проблемът по тази мярка обаче е извън правомощията на правителството на Бойко Борисов, защото помощта трябва да бъде нотифицирана от ЕК, обясни министър Деница Сачева в телевизионно интервю.

Ако помощта за бизнеса идва ритмично и без закъснение, 

за заведенията с открити площи ще е най-добре да отворят чак напролет,

когато могат да използват капацитета и на градините си. След съответното замерване на дистанции и отстояния между масите, считат още собственици от Пловдив.  

Диалогът на ресторантьорите с властта определено не върви като песен и браншът е напът да се разедини. Първо държавата бе обвинена, че неглижира бизнеса и прилага спрямо тях двоен аршин. Отношенията се обтегнаха много, когато разрешиха на хотелските ресторанти да работят с вечерен час, а на останалите - не. Така някои хотели успяха да завъртят оборот покрай Коледа и Нова година, а зимните курорти да се понапълнят със скиори. Градските заведения обаче останаха пусти, а именно голяма част от тях са членове на СЗБ и АЗБ. След заканите за „отваряне по италианския модел” третата голяма организация - Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, реагира още по-остро: от една страна, че не е редно преговорите с правителството по горещата тема да се водят с „любими на властта организации или пък с тези, които са най-кресливи и извиват ръце”.

Позицията им е, че „разбира се, искаме да отворим още утре при спазване на всички противоепидемични мерки. Но за ресторантьорския бизнес няма смисъл това да се случи без ясни правила при какви условия биха ги затворили отново, дали при отваряне сега и работа на 50 на сто от капацитета с вечерен час заведенията и персоналът в тях ще получат държавна помощ и в какъв размер”, посочват в специална декларация от БХРА.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

111

111

21.01.2021 | 13:59

През 30 те години и след това през 70 те години е имало по една кръчма или ресторант. Те са посещавани за почивка и срещи с приятели. Живота си е вървял нормално. Сего на всеки метър ресторант, кафе, бар или верига за хранене. Всичко е пълно по всяко време. Направете разликата как са работили тогава и сега хората. Новата либерална доктрина в ход - само удоволствия, куул, партита, дискотеки, айляк, селфита, и т.н. Въпросът е кой работи, по колко време и колко получава.

Отговори
10 3
Ил3

Ил3

21.01.2021 | 18:44

Майка Ти е консервенна кутия.

Отговори
1 4
Ил3

Ил3

21.01.2021 | 18:51

А ти беше комсомолски секретар, нали?И топеше хората,пращаше ги ПО МВР.Отворко не ти знам пола ,но ти нямаш и пол.

Отговори
2 3
Майна

Майна

21.01.2021 | 11:42

Браво ,,, няма друг начин за борба с организираната престъпност на БКП ГЕРБ . Всички да отварят о изхвърлените на улицата от държавата 450 хиляди българи да почват работа . Глада е над всичко. А онез ГОЛЕМИТЕ кръчмари не ги мислете че не отварят - те играят с мафията укрили и откраднали са солидни милиони данъци и обороти , извършили са достатъчно данъчни престъпления така че отваряйте

Отговори
8 13
Невъзпитан

Невъзпитан

21.01.2021 | 11:00

От онзи некъпания Ташунка Витко със " българската" фамилия ли се стресна държавата?!Егаси държавата...

Отговори
11 3
Ричард Лъвското сърце

Ричард Лъвското сърце

21.01.2021 | 10:44

Готови сме да се борим до последната капка водка! На оружие, братия!

Отговори
6 10
България2021

България2021

21.01.2021 | 09:58

Отваряйте, поне седмица ще е слабо посещението, глоби ще има. Никой не печели. Отваряйки сега, март - април ще затваряме пак. Знаем как вече.

Отговори
14 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай