49

Кой е Tesla-та на строителния бранш? Български инженери от "Либхер" участваха в конструирането на един от най-големите електрически багери

Немският концерн в ТИЗ разширява развойната си дейност в сферата на машинното инженерство, софтуерните продукти и електрониката

Български екип е участвал активно в конструирането на напълно електрифицирания багер Liebherr LH 150 M Port E, който бе представен в края на 2022 г. на световното изложение за строителна техника BAUMA в Мюнхен. Електрическата товарачна машина е специално проектирана за обработка на насипни и единични товари в пристанището и една от най-внушителните в света. С подвижната портална ходова част преминаващите камиони или вагони могат да се товарят и разтоварват бързо и ефективно.

Конструкторите са ситуирани в базата на Либхер-Хаусгерете Марица и са част от развойния екип на дивизията за строителни машини Liebherr Construction Machines. 

Заводът за производство на хладилници и фризери е първата инвестиция зад граница на германската група Liebherr и е едно от първите чужди предприятия в Тракия икономическа зона /ТИЗ/, отворило врати през 2000 г. Най-големият индустриален парк в Източна Европа стана „дом“ и на другите 2 завода на световния концерн - за производство на климатични системи за релсов транспорт „Либхер - Транспортейшън Системс Марица” и за бетоновози „Либхер Конкрийт Технолоджи Марица“.

През 2004 година групата създаде в България проектантско-конструкторски екип към направление Земекопна техника, част от дивизията Liebherr Construction Machines, който се занимава с поддръжка на серийно производство и разработка на нови прототипни машини. Направлението предлага широка гама земекопно-транспортни машини като например мобилни и верижни багери, булдозери и челни товарачи, телескопични товаро-разтоварващи машини и самосвали. Към момента в българския екип работят 18 души, разделени в 3 групи – Конструктори, Графични дизайнери и Софтуерни разработчици – в тясно сътрудничество със своите западни колеги от заводите за производство на земекопни машини в Австрия, Германия и Франция. 

Електрическият багер Liebherr LH 150 M Port E на световното изложение за строителна техника BAUMA в Мюнхен през 2022 г.

Група Графични дизайнери – Техническа документация е създадена през 2014 г. Тя е специализирана в проектирането на визуализации и изображения на каталози за резервни части, създаване на векторни графики, визуализации за ръководства за оборудване и инструкции за експлоатация. Благодарение на натрупания опит, доброто познаване на машините и софтуера, българските графични художници създават ефективни и живи проекти, които изпълняват основната си цел - да продават успешно продуктите на Либхер. 

В началото на тази година екипът към направление Земекопна техника се разшири със софтуерни разработчици. Освен, че създават софтуер за дисплея за управление на машините, те работят по създаване на различни приложения и следенето на машини в реално време.

Като цяло всички направления на Либхер в ТИЗ разширяват екипите си за Развойна дейност – в сферите на машинното инженерство, софтуера и електрониката. Това е част от глобалната стратегия за растеж, за изграждане на собствено ноу-хау и за намаляване на зависимостта от доставчиците. Тези екипи ще работят по различни международни проекти заедно с колегите си от Германия, Австрия и Франция. 

„Назначаваме както кадри с опит, така и студенти, в чието обучение сме готови да инвестираме време и средства. Кандидатите предпочитат Либхер като работодател заради подкрепящата фирмена култура, възможността за професионално развитие, междукултураната среда и обмена с колегите от Германия, Австрия и Франция, справедливото заплащане и др.“ – посочват от фирмата.

СИМВОЛ НА СТАБИЛНОСТ И УСПЕХ

Германската фирмена група Либхер е световен производител с над 50 хил. сътрудници и над 140 компании на всички континенти. Концернът дължи своя глобален успех и популярност на върховите си постижения в множество области - от земекопна и строителна техника, минно дело и различни видове кранове, през системи за автоматизация, транспортна, авиационна и космическа техника и компоненти до разработка и производство на домакински и професионални охладителни уреди.  Централата на основаната през 1949 г. Liebherr Group се намира в Буле, Швейцария, а всичките акционери в нея са членове на немското семейство Либхер.

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?