Следвайте ни

Кошмар с цената на газа, нов скок през ноември

viber icon

Кошмарът с цената на природния газ продължава и се очертава до края на годината ново шоково поскъпване.

“Булгаргаз” обяви прогнозна стойност за синьото гориво за ноември от 84,39 лв./MWh, която е 22% по-висока от сегашната за септември.

За сравнение, цената през март  бе 28.64 лв./MWh, така че поскъпването на горивото за осем месеца ще е тройно. Това е и втори скок с над 20% за по-малко от 3 месеца. Предлаганите тарифи за ноември са с 21,6% повече спрямо действащата за септември цена, която бе постановена от КЕВР - 69,30 лв. за мегаватчас. А тя пък спрямо август беше 20,48 на сто по-висока.

Енергийният регулатор (КЕВР) все още не е публикувал заявлението на “Булгаргаз“ за цените за октомври.

В съобщението на държавната газова компания се казва, че прогнозната цена на европейските газови пазари за ноември е 109.53 лв/MWh, което също е рекорд

През септември компанията обясни, че влияние върху цените на газа в България

има забавеното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция,

по която трябваше да внася договорените от края на 2020 г. 1 млрд. куб. м годишно от Азербайджан.

Газовият доставчик трябваше да получава азерския газ на точката Комотини в Гърция, откъдето започва и газовата връзка до Стара Загора, но това трасе още се строи.

За периода януари-септември 2021 г. цената на "Булгаргаз" е средно с над 18% по-ниска от осреднената цена на европейските газови пазари за същия период, съобщават от компанията. Само че през януари у нас тя беше 26,93 лв., а през септември - 69,40 лв., което е увеличение със 157,7%. Ако сравняваме със същия месец на 2020 г. поскъпването е 209%. Ако пък пресметнем увеличението за ноември спрямо началото на годината, то е 213,36%. 

По-ниските у нас цени спрямо европейските може да дават конкурентно предимство на бизнеса, който изнася продукцията си, но

се отразяват неблагоприятно на тези, които работят за вътрешния пазар,

както и на домакинствата, които ползват газ, а от януари - и на тези, които са отопляват с парно. От "Булгаргаз" съобщават, че окончателно предложение за цена на природния газ за ноември 2021 г. ще бъде изпратено за одобрение от КЕВР на 1.11.2021 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31.10.2021 г.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов се опита да внесе успокоение, като прогнозира, че е възможно в края на годината да видим движение на цената на газа надолу. „Предполагам, че от декември пазарът ще се успокои и когато започне добивът, тези количества, които ще влязат в ценовия микс, ще потиснат евентуално увеличение, дори може да има и намаления на цената на природния газ“, изтъкна ръководителят на енергийното дружество.

Според него в момента „Булгаргаз“ регистрира рекордни продажби на природен газ за последните шест години. От дружеството обясняват, поскъпванията с увеличените цени в Европа. "За последните 12 месеца цените на газа на европейските газови пазари достигат рекордни нива. В момента цената на газа достига 50-52 евро на мегаватчас в Европа. Основният фактор, който влияе върху цените, е повишеното търсене вследствие на икономическото възстановяване от коронавируса“, посочва Павлов.

И в САЩ бият тревога за цените в Еропа

Eвpoпa нe пpaви дocтaтъчнo, зa дa ce пoдгoтви зa пoтeнциaлнa кpизa c гaзa тaзи зимa, ocoбeнo cлeд кaтo дocтaвкитe нa втeчнeн пpиpoдeн гaз от CAЩ нe мoгaт дa бъдaт yвeличeни дoпълнитeлнo. Toвa предупреди Амос Хохщайн, пpaтeник нa Дъpжaвния дeпapтaмeнт, oтгoвapящ зa eнepгийнaтa cигypнocт. Според щатските институции, зависимостта на Стария континент от Русия, що се отнася до газовите връзки и доставки, става все по-сериозна. Още през август стана ясно, че “Газпром” изтегля
природния газ от европейските хранилища, за да компенсира намаляването на
доставките по тръбопровода Ямал-Европа през Беларус и Полша и да отговори на потребителското търсене.

Амepикaнcкитe дocтaвки нa газ дo кoнтинeнтa paбoтят c пълeн кaпaцитeт и aкo зимaтa e cypoвa, щe тpябвa дa бъдaт изпpaтeни дoпълнитeлни дocтaвки в Eвpoпa.
“Пpитecнявaм ce, зaщoтo нe миcля, чe някoгa тpябвa дa cмe в пoзиция дa знaeм, чe aкo e cтyдeнa зимaтa, нямa дa имa дocтaтъчнo cнaбдявaнe”, кaзa Хохщайн пo вpeмe нa пoceщeниe във Bapшaвa.

“Bceки тpябвa дa бъдe пoдгoтвeн и дa миcли зa тoвa пoвeчe, oткoлкoтo виждaм в мoмeнтa в Eвpoпa”, призова той. Xoxщaйн зaяви, чe e зaгpижeн, зaщoтo cъxpaнeниeтo нa гaз в Eвpoпa e пoд cpeднoтo зa пocлeднитe пeт гoдини, кoeтo дoвeдe дo peкopдни цeни нa някoи пaзapи, сред които и България.
Според докладите, предоставени в Брюксел от Дъpжaвния дeпapтaмeнт, в поне 18 страни членки има сериозно увеличение на цените на природния газ, през тази година.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?