Следвайте ни

Корупцията у нас колкото гръцката

viber icon

България се нарежда на 69-о място в класация за корупция. В изследването влизат 175 страни, като се изчислява индекса за възприемане на корупцията на Transparency International. От съседните ни страни най-ниско се намира Сърбия - на 78-о място, а най-добре е Македония - на 64-та позиция. Гърция, Румъния и България обаче са на едно ниво - 69-о място. Най-зле в класацията са Сомалия и Северна Корея, които имат едва по 8 точки от идеалния резултат 100. 

Сред отличниците са Нова Зеландия, Финландия и Швеция, макар че нито една страна няма идеален резултат от 100 точки, т.е. без никаква корупция. 

Изследователите са маркирали Австралия като будеща безпокойство страна. Страната продължава да се движи надолу и изпадна от челната десетка до 11-о място. Други страни, оцветени в обезпокоителното червено на картата, са разширяващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция, нареждаща се на 64-то място. 

В доклада на организацията се посочва, че част от последиците от корупцията в публичния сектор са недобре оборудвани училища, фалшифицирани лекарства и избори, диктувани от парите. Подкупите и задкулисни сделки не просто крадат ресурси от най-уязвимите - те подкопават справедливостта и икономическо развитие на страните, и унищожават общественото доверие в правителството и лидерите, се отбелязва в изследването.

„Бързо развиващите се икономики чиито правителства отказват да бъдат прозрачни и толерират корупцията, създават култура на безнаказаност, в която корупцията процъфтява“, коментира доклада Хосе Угаз, председател на Transparency International. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

пловдивчанин

03.04.2016 | 17:02

на светлинни години сте от Гърция,и като корупция и като стандарт на живот,16 години живея тука и досега не са ми искали рушвет никъде,а в БГ като се връщам на всяка крачка само пари искат ,безобразие,мафия

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?