Следвайте ни

Коронавирусът удари автомобилната индустрия

viber icon

ВЕЛИЗАР ФУРЛАНСКИ, Риск Мениджър Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

На българската фондова борса продължава спадът в цената на акциите на Първа инвестиционна банка и Трайс.

Без никакво съмнение вирусът, който се разрази в Китай преди седмици, стана риск №1 за капиталовите пазари и засенчи дори Доналд Тръмп с неговите туитове и заплахи с мита. Поради съществен спад в икономическата активност във втората икономика в света и затворени фабрики много международни компании усетиха натиск върху веригите си за доставки. Най-близкият до нас пример е затварянето на завода на ФИАТ в Сърбия, защото определени части, които се произвеждат в Китай, са изчерпани и за момента няма нови доставки. Макар и автомобилния сектор на пръв поглед да не е най-пряко засегнатият от подобен тип събития, продажбите на автомобили в Китай падат с 92% през първата половина на февруари спрямо година по-рано. Това е съществен спад, който ще повлияе на продажбите през цялата 2020 година. Без да се отчита така или иначе намаленото търсене на автомобили от Китай в последната година, очакванията за 2020 година са 10% спад на продажбите за първите 6 месеца и 5% спад за цялата година спрямо 2019-а. Предвид факта, че страната е най-големият пазар за автомобили, това ще се окаже пореден удар по автомобилопроизводителите, които така или иначе са под натиск заради намалено търсене, нужда от инвестиции и въглеродните регулации в Европа. Неслучайно акциите на почти всички автомобилни компании са със значителен спад от началото на годината - VW (-2%), Daimler (-12%), BMW (-11%), Renault (-22%). Най-голямото изключение в сектора е Тесла, чийто акции поскъпват с над 100% спрямо края на 2019 година.

Българската фондова борса също имаше доста тежка седмица със значителни спадове в индексите. Основният ни бенчмарк завърши на близо 2% загуба. Компаниите с най-голям спад бяха "Еврохолд", Първа Инвестиционна Банка, "Трейс" и "Химимпорт". В четвъртък след затварянето на борсата Комисията за финансов надзор обяви, че отказва да издаде потвърждение на проспект за първично публично предлагане на акции, които да бъдат издадени от Първа Инвестиционна Банка АД. Както е известно, дружеството предприе редица действия да подобри капиталовите си показатели, едно от които беше увеличение на капитала. Самото увеличение беше малко странно поднесено на пазара, защото при първичното уведомление от банката предоставиха индикативна цена на увеличението от 5 лева за акция при пазарна цена по това време 3,00. След това обаче, при входиране на проспекта в КФН от дружеството обявиха, че цената не е определена и може да има промени. Цялата тази несигурност явно повлия на инвеститорите и акциите на ПИБ се търгуваха на цени около 2,95 лева за брой при цени от 3,40 месец по-рано.

По останалите позиции се забелязваше натиск, който наподобява излизане на по-голям инвеститор. Раздвижване има и при едно от малкото неща, с които можем да се похвалим на борсата ни, а именно наличието на дузина борсово търгувани фондове, следващи индексите на страните от Източна Европа. Фондът, който следва SOFIX, получи поръчка за записване на нови 320 000 дяла, които предвид обемите на търговия с фонда във Франкфурт е твърде възможно да са от външен инвеститор. Това е и един от въпросите с отговор за един милион: как да бъдат привлечени повече външни инвеститори на родния ни капиталов пазар? Отговорите изглеждат лесни и ясни, но изпълнението все така не се получава от години. 

* Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?