Следвайте ни

Коронавирусът удари китайските ресторанти у нас

viber icon

Епидемията в Китай удари ресторантьорския бизнес в редица страни. Клиентите избягват заведенията, предлагащи китайска кухня, от страх да не се заразят с коронавируса (SARS-Co V-2).

В австралийската столица Мелбърн например се стигна до затваряне на ресторанти заради резкия спад на посетителите – с 80%, съобщава Си Ен Ен.

Каква е ситуацията в България?

Собствениците на няколко столични заведения отчитат отлив на клиенти. От края на януари все по-малко хора прекрачват прага на китайските ресторанти. В един от тях за последния месец клиентите са намалели със 70 на 100, казва Милка Матова, служител на заведението, пред БТВ.

За сметка на това въпросите към персонала се увеличават.

„Клиентите ни питат дали има служители от заразената област в Китай, откъде се внасят продуктите, дали има внос от Китай. Във всички китайски ресторанти работата е спаднала. Сега работим по две сервитьорки, преди работехме по три“, разказва Матова.

Според нея обаче място за притеснение няма, тъй като всички продукти се купуват в България, а готвачите – сред които има и китайци, не са ходили в Китай от близо 5 години.

Въпреки това в последно време работата в кухнята е намаляла драстично. Абсолютен отлив на хора обаче не се наблюдава. Част от хората продължават да си поръчват храна от китайски ресторанти, други пък, въпреки че имат известни опасения, не се отказват от любимите си ястия.

„Страх ни е, ама сме прекалено гладни, за да се страхуваме“, споделя клиент.

Според психолога Десислава Георгиева страхът е естествен защитен механизъм. Той обаче може да бъде овладян чрез информираност: „Все пак това е нещо, което все още не е много добре изследвано, не знаем точно механизмите. Всяко нещо, което е неизвестно, буди страховете ни“.

В Австралия, където има потвърдени 15 случая на заразени с опасния вирус, активисти започнаха кампания, подкрепяща местните китайски ресторанти. Тя е под надслов „Ще ям с теб“. У нас няма потвърдени случаи на заразени с коронавируса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Linda Mark

19.02.2020 | 11:44

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 0

До горния

19.02.2020 | 11:33

Да Ви е сладко. В китайски не съм ходил от 7 години. Да попитам, за умрял китаец чули ли сте? Няма и да чуете, защото се изяжда в техните ресторанти!

Отговори
1 3

РРРРРР

19.02.2020 | 10:14

Мелбърн е бил столицата на Австралия от 1901 г. до 1927 г. Неграмотниците об БТВ ли са, откъдето е преписана статията? В момента столицата на Австралия е друга, може да си я видите в гугъл.

Отговори
1 1

Лпбо

18.02.2020 | 23:45

Аз ядох няма проблем или ще видим след 14 дни

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?