Следвайте ни

Коронакризата върна италианската икономика с 30 години назад

viber icon

Третата по големина икономика в еврозоната - тази на Италия, преживява най-лошия спад от десетилетия. Доказва го понижението на икономическото производство ​с цели 12,4%. Икономическата продукция на страната вече е по-ниска, отколкото при раждането на еврозоната, което означава, че Италия не само не е спечелила от въвеждането на еврото, но дори загуби по отношение на брутния вътрешен продукт (БВП). Италия, от друга страна, имаше почти нулев растеж от две десетилетия.

Преди избухването на пандемията БВП беше едва 109 процента от нивото в края на 1998 г. След две последователни исторически отрицателни тримесечия брутният вътрешен продукт спадна до 91 процента от нивото, което страната имаше, преди да се присъедини към паричния съюз. По този начин Италия се представи още по-зле от Гърция, която претърпя исторически спад по време на еврокризата през 2010 г. Гърция все още не е представила резултатите си за второто тримесечие. Ако БВП спадне с 13 процента, каквито са прогнозите на експертите, гръцката икономическа продукция ще спадне до 92,2 процента от нивото в края на 1998 г.

Засега правителствената прогноза в Рим е за спад на БВП от осем процента за тази година. Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери обаче вече обяви, че тази цифра вероятно ще претърпи промяна в зависимост от това дали се сбъднат очакванията за втора вълна от коронавируса през есента. Според прогнозата на Европейската комисия Италия би трябвало да покаже спад с 11,2 процента през тази година - и по този начин да изостане повече от която и да е от 27-те държави от ЕС.

Италия беше най-засегнатата страна в Европа още в началото на пандемията. В началото на годината новата инфекциозна болест се разпространи бързо в икономически силния север на страната и доведе здравната система до колапс. От февруари над 35 000 души в Италия са починали от Covid-19.

За да ограничи болестта, правителството в Рим нареди строги мерки, които парализираха голяма част от икономическата активност в продължение на седмици. За преодоляване на кризата, според премиера Джузепе Конте, Италия скоро ще получи 209 млрд. евро от съвместния фонд за подпомагане на възстановяването, включително безвъзмездни средства от 81 млрд. евро, които страната не трябва да връща.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?