Следвайте ни

Коя е най-търсената професия в Пловдив

viber icon

Пандемията бързо успя да пренареди списъка с най-търсени професии. Монтажниците изместиха строителите и шофьорите и така станаха най-желаните кадри в област Пловдив само за година. Така  от третото място по търсени кадри през 2019г.  се изстреляха на първото. 

През 2020г. работодателите са се оглеждали за 1710 монтажници, докато през предходната година нуждите са били за  1616. Ръстът е с около стотина души на годишна база. В Бюрото по труда се търсят монтажници на електрически машини за дограма, стъкла и метали. Друга фирма пък се оглежда за работник, който ще сглобява детайли за хладилници в с. Радиново. Служителите ще се разписват срещу 1500 лв. заплата.

Преподавателите от четвърто място пък са паднали на пето, като по-търсени от тях се оказват квалифицираните работници по производство на храни, облекло, дървени изделия. Работниците по производство на храни обикновено са ангажирани с колене на животни, обработването им и подготвяне за по-нататъшна преработка с цел производство на хранителни продукти за консумация. Произвеждат и различни видове хляб и други хлебни продукти, преработват  консервират плодове и зеленчуци, дегустират и тестват храни и напитки, преработват тютюн и произвеждат тютюневи изделия. 

Промяна при глада за оператори на стационарни машини и съоръжения на годишна база няма. Те остават втората най-търсена професия. През последната година най-рядко в областта са се търсили ръководители в администрацията и търговските дружества.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Toni

Toni

04.03.2021 | 15:37

Ebaha mamata na darajavata I gradovete.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?