2374

Компенсациите за фирмите осигурени до септември

Компенсациите за бизнеса заради скъпия ток са разписани до края на септември. За фирмите са заделени 2.3 млрд. лв., осигурени от приходите на фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС), от допълнителни целеви вноски към фонда, идващи от държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2" и НЕК.

Размерът на компенсациите за бизнеса се изчислява като разлика от средномесечната борсова цена и фиксираната цена от 250 лв./мWh. Компенсация за клиенти с цени под базовата от 250 лв./мWh не се предвижда.

Новата методология обаче поражда един проблем. Поради по-високите цени на електроенергията и очакванията за нива от 700-800 лв./мWh през третото и четвъртото тримесечие на 2022 г., ще се стигне до ситуация, при която търговците ще получават по-големи плащания от фонд "Сигурност на електроенергийната система", отколкото от крайните клиенти. Например при пазарна цена на електрическата енергия от 800 лв./мWh търговецът ще получи от клиента 250 лв./мWh и ще очаква от фонда 550 лв./мWh. Едно евентуално неплащане от страна на ФСЕС обрича на фалит търговците на електроенергия, предупреждават от АТЕБ.

Бизнесът пък съвсем няма да плаща максимум 250 лв./мегаватчас, както лаици обясниха субсидията от държавата. Ако например средномесечната цена е 600 лв./мегаватчас, компенсацията от държавата ще е 600 минус 250, или 350 лв./мегаватчас, изчислява Красимир Живачки. Фирмите ще платят тези 250 лв./мегаватчас плюс обаче ДДС-то върху сумата от 600 лв., посочва той. Или в нашия пример - 370 лв./мегаватчас.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Фют

Фют

11.08.2022 | 12:01

Незнам какво е осигурено но фактурите за август с авансовото плащане са колкото цялата сметка за юли,да не би енергото да знае нещо което ние не?

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?