71

Компания от автомобилната индустрия инвестира 600 милиона евро у нас

Мащабна инвестиция за над 600 млн. евро в сектора на автомобилостроенето се очаква в България в началото на 2024 г. Става въпрос за производството на критични компоненти за автомобилната индустрия. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред БТА. По думите му, западноевропейският инвеститор, който има няколко производства в Европа и опит в България, обмисля с държавата две възможности да ситуира производството си: в Северна България - около Русе или в района на Стара Загора.

Министър Богданов заяви, че това е един от основните трендове в Европа и е свързан с развитието на електрическите автономни автомобили, а България се позиционира в този сектор, с тенденцията, според "Аутомотив клъстер България", през следващата година приносът му в националната икономика да е между 10 и 12 на сто от БВП.

Предстоящата в началото на следващата година инвестиция е само едно от няколкото инвестиционни намерения за 2024 година, върху които се работи, уточни Богданов.

Според него 2023 г. е била успешна за България предвид случващото се в Европа и с оглед на навлизането на икономиките на Германия и Австрия в рецесия. Тази година брутният вътрешен продукт на страната бележи ръст от близо 2 на сто, а преките чуждестранни инвестиции само за първите десет месеца на годината отбелязват рекорд и достигат 3.4 млрд. евро, което е с близо 54 на сто повече спрямо същия период на 2022 г., посочва той. Новите инвестиции в България са основно в преработващата промишленост. Значителен е ръстът на индустриалните инвестиции в Стара Загора, Русе, Шумен, Пловдив и др. Инвестират основно западноевропейски компании.А основният поток от инвестиции в страната са от Нидерландия, Белгия и Швейцария.

По отношение на чуждестранните инвестиции през тази година министър Богданов отчете сред позитивните аспекти факта, че значителна част от печалбите на инвеститорите се реинвестират в държавата, което по думите му е ясен показател на възвръщащото се доверие към България. Той допълни, че реинвестираната печалба за периода януари-октомври 2023 г. е близо 2.8 млрд. евро, като посочи, че спрямо същия период на 2022 г. това е ръст от около 1.4 млрд. евро.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Менса

Менса

27.12.2023 | 17:42

То в България вече няма хора за работа те тук инвестират!Подобна инвестиция се възпроизвежда за 15-20години но до тогава ще останем около 5милиона и няма да има кой да работи!Пък и държавата е абдекирала от професионалното образование ,лицензирала е 1000 висши училиша и университети,които бълват неграмотни ВиШиСти на парче ,които искат да са началници а не да работят!

Отговори
7 0
uiouio

uiouio

27.12.2023 | 17:22

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може.----- https://da.gd/xlbio

Отговори
0 0
Това го разбирам като

Това го разбирам като

27.12.2023 | 15:06

резултат на усилията на служебните правителства, а не е резултат от сегашното кратко управление, насочено главно към рушене. Рушене на Конституцията, рушене на ПСА, рушене на малкото останало доверие на народа към институциите.....Крайно време е това безвремие да спре и да дойдат наистина читави българи, които милеят за род и Родина.

Отговори
6 3
999

999

27.12.2023 | 15:05

Български народни приказки

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?