Компания, която инвестира милиарди, поиска “Перелик”!

Гръцки представители на международна английска компания обмисят инвестиции в  района на Пампорово и Перелик. Става дума за туристическата инфраструктура на района  и по-конкретно за проекта за СТЦ “Перелик”, според сайта citybuild.bg.

В края на  миналата година компанията се запозна с възможностите и проектната готовност на  община Смолян за изграждането на въжено транспортно съоръжение между Смолян -  Райковски ливади и курорта Пампорово, както и съпътстваща инфраструктура. Подобна  инвестиция, за близо 4 милиарда евро, вече е направена в зимен курорт в Швейцария,  поясни при първите срещи европейският мениджър на компанията. В средата на февруари  2014 г. се очаква нова среща на кмета на Смолян Николай Мелемов с инвеститорите,  дотогава той не се ангажира с подробности, свързани с преговорите.  


Проектът за ски зона, добил известност като “Супер Перелик” е замислен през 2003 г. от  местната власт като комплекс, разположен на 2000 ха. През 2007 г. общинският съвет в  Смолян взима решение да разшири ски инфраструктурата на площ от 14 хиляди хектара. Основен двигател на проекта, чиято цел е да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски  център, е смолянският бизнесмен Кирил Асенов. Той е в управата на фирмата -  инвеститор в ски зоната и съдружник на Община Смолян - Спортно-туристически център  “Перелик” АД. Смесеното дружество планираше да инвестира 400 млн евро в  изграждането на ски зоната “Супер Перелик”, също строеж на летище, както и 100- километров трилентов път до Пловдив. Общият устройствен план на ски центъра от 2007  г. предвиждаше да бъдат построени хотели с близо 20 хиляди легла, паркинги с близо 8  хиляди места и над 200 км ски писти.


Проектът обаче беше посрещнат с жалби от страна на природозащитните. Още през 2008  г. “Зелените” предупредиха, че ски зона “Перелик” няма да донесе икономически  просперитет на хората от региона. От друга страна, държавата предоставя чрез заменки на  инвеститорите над 10 хиляди дка гори за нуждите на “Супер Перелик”. Това стана между  2005 и 2008 г. , но пък заради тях ЕК стартира наказателно производство срещу България.  Голяма част от одобрения през 2007 г. проект “Супер Перелик” попада в европейската  екологична мрежа НАТУРА 2000. Ски курортът засяга територии с уникален ландшафт и  изключително високо биологично разнообразие, което включва приоритетни за опазване  растителни и животински видове с европейска значимост, сред които естествени гори от  черен бор.


С днешна дата “Перелик” е сред 7-те проекта за развитие на ски туризма у нас, които са   постъпили в ресорната работна група в Министерския съвет. Останалите са “Дестинация  Рила”, проекти в Разлог, Пампорово и Чепеларе, както и няколко предложения за  разширяване на ски зоната в Банско. През тази година се очаква да бъде създаден  специален закон, който да уреди съществуващите проблеми в зимните ни курорти.
Арх. Антоанета ТОПАЛОВА, автор на досега действащия
Общ устройствен план на Смолян
“Проектът “Перелик” е изключителна възможност за развитието на един пълноценен и  мащабен курорт от наднационално, дори европейско значение. Проблемът  при неговата реализация е да се подходи внимателно. Да има деликатно отношение към  природната среда, която е равностойна по значимост на търсената курортна и  туристическа функция. Част от проекта попада в европейската екологична мрежа НАТУРА  2000. Разбира се, туризмът не трябва да се развива за сметка и в ущърб на този невероятен  ландшафт. Но ако се намери необходимият баланс, територията има шанс да се превърне в  една уникална туристическа и спортна дестинация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
skior

skior

15.01.2014 | 17:52

Какъв смисъл има да се строят мега зони с писти ,когато няма сняг.Виждаме, че климата се променя ,защо да унищожаваме красивата природа за нещо ,което няма как да се изплати?Или целта е да се вземат едни пари от някои хора?

Отговори
0 0
Topalov

Topalov

15.01.2014 | 16:36

Na vurha ima voenno podelenie na BBC I nqma da im razreshat da pravqt ski kurorti!!!!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?