46

Компании от Пловдив и София с най-много пари за енергийна ефективност

Компании от областите Пловдив и София-град ще получат най-много средства за подобряване на енергийната си ефективност. От предвидените над 93 млн. лв. повече от 20 милиона са за столицата и града под тепетата, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа. Средствата са по последната процедура от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2024-2020". Първи плащания вече получиха 59 дружества от страната.

Договорите с микро-, малки и средни предприятия бяха сключени в края на 2022 г. Компаниите са от икономически сектор C - Преработваща промишленост, и са разпределени в 141 подсектора. По-голямата част се занимават с производство на хляб и хлебни продукти, на дрехи, на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма.

С европейското финансиране всички предприятия ще могат да купуват енергоспестяващо оборудване или да направят модерна изолация на производствените си бази. Част от тях са решили да инвестират в охлаждащи системи, с които да намалят температурата в помещенията и да осигурят оптимален режим на работа. С такива инсталации печатниците например успяват, освен да оптимизират разходите си, да подобрят и качеството на продуктите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?