Следвайте ни

Колко струва висшето? Ето сметките на един студент в Пловдив

viber icon

Колко струва следването в ТУ-филиал Пловдив? Има и икономичен вариант. Милен Георгиев е четвъртокурсник в специалността "Компютърни системи и технологии" и е то Димитровград. Студентът живее в общежитие. Всеки ден той тръгва от там с велосипед и го паркира безплатно на специално място в двора на ВУЗ-а.

На обяд се храни в стола с купон за 2,50 лева. Мои състуденти ползват карта за градски транспорт, която е 18 лева на месец, но аз предпочитам да се раздвижвам, казва той. Месечните му разходи включват 70 лева за общежитието, като в цената влизат разходите за електричество, вода, отопление и безплатен интернет. За храна той заделя минимум 10 лева, но понякога сумата набъбва и на 15 лева на ден.

Таксата за обучение е 350 лева на семестър или 700 лева за една учебна година. Това са ми разходите, но аз имам и приходи, доволен е младият инженер. Всеки месец като отличник Милен получава 110 лева стипендия. Всъщност, стипендия от 90 лева месечно получават и всички студенти, които имат успех над много добър 4,50. А има и специални социални стипендии за студенти, чиито родители са с по-ниски доходи. Освен това Милен Георгиев има право и на специална стипендия за изключителни постижения, която е отделна от редовната. 

Подобна стипендия се дава на малцината най-изявени студенти от Техническия университет – филиал Пловдив, които са с върхови постижения на национални студентски олимпиади. Моите студентски приходи ми дават самочувствие, че така помагам на семейството си, заключава Милен Георгиев. Цената на обучението в Техническия университет – филиал Пловдив е поносима за средностатистическо българско семейство, преценява  четвъртокурсникът. „Избрах да уча "Компютърни системи и технологии"  по съвет на леля ми, но и майка ми е инженер, така че инженерното образование  в нашето семейство е традиция, казва той.

След семеен съвет Милен Георгиев е решил да запише и завърши успоредно още една специалност в ТУ. Най-вероятно вторият му избор ще бъде „Електроника“ или „Електротехника“, защото отличният студент е и двукратен призьор в националните олимпиади но „Теоретична електротехника“.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Емил

19.07.2019 | 22:49

толкова струва-Страшно си елементарен

Отговори
0 0

толкова струва

19.07.2019 | 13:37

Висшето "струва" един провален живот: загубено време пари, после няма да си намериш работа, разочорование от Живота, като цяло ще ти е мироглед и накрая да не забравим, че това време не ти се води стаж за пенсия и трябва пак да плащаш всяка година примерно по 1000 лв.

Отговори
0 1

панжа

17.07.2019 | 19:29

Над 80% от Българите (като етнос, а не само по националност) които заминават си мислят, че това е съзнателен избор. Не спирам да се дивя на "образованите де-би-ли" които наистина вярват, че изборът им е съзнателен. Съществуват множество перфидни политики насърчаващи емиграцията. Мамини умици!

Отговори
6 8

JJJ

17.07.2019 | 14:00

Това - хубаво!! - да е живо и здраво момчето и успех занапред!! - АМА КОЛКО ДЕЦА СА ТАКИВА ?? - И КЪДЕ ОТИВАТ ДА РАБОТЯТ КАТО ЗАВЪРШАТ?? - ЗНАЕТЕ, НАЛИ??

Отговори
30 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?