49
Следвайте ни

Колко плащат за ток домакинствата в Европа? И в Будапеща е по-евтино, отколкото у нас

viber icon

Много е вероятно цената на тока и парното у нас да се повишат насред най-студените месеци. КЕВР има право извънредно да я коригира по Нова година заради неочаквания и твърде голям скок на природния газ и енергията на световните пазари. Очакваното повишение е около 20-30% от досегашните цени. 

Оказва се обаче, че домакинствата у нас, които все още са на регулиран пазар, плащат една от най-ниските цени за ток. Според проучване на организацията VaasaETT за месечните цени на ток и газ в 33 европейски държави излиза, че жителите на Киев имат най-ниски разходи. Цената на електроенергията през септември там е 5,22 евроцента/квтч. Следват ги жителите на Белград с цена 8,11 евроцента/квтч, Подгорица- 10,54 евроцента/квтч и Будапеща - 10,65 евроцента/квтч. След тях се нарежда България с цена на тока за бита от 12,34 евроцента/квтч.

Най-скъпо токът за бита излиза в Копенхаген, където хората плащат по 34,58 евроцента/квтч, и в Берлин, където електроенергията за бита струва 33,42 евроцента/квтч.

Когато обаче цената се определи спрямо покупателната способност, София се изкачва на 12-о място, като най-високи сметки плащат в Букурещ, Прага и Берлин, а най-малки в Осло и Берн. През септември в Осло, Амстердам и Атина се наблюдава и най-голямото увеличение на цените на електроенергията за бита, показват още данните на VaasaETT, цитирани от pariteni.bg.

Българите обаче плащат по-скъпо за газ от германците и дори от гърците. Цената на синьото гориво  у нас е сред най-високите в ЕС, а когато се изчисли спрямо заплатите, страната ни е на второ място, като само в Стокхолм им излиза по-скъпо.

През септември синьото гориво в София е струвало 7,88 евроцента за киловатчас, докато в Берлин цената е била 6,91 евроцента, а в Атина – 7,35 евроцента. Това нарежа столицата ни на 9-о място по цени след градове като Стокхолм, Копенхаген, Амстердам и Париж.

Спрямо септември 2020 г. сметките за електроенергия във всички столици на ЕС са се увеличили с 12%, докато сметките за газ са нараснали с 23%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Коки

Коки

17.10.2021 | 20:16

Това е комузима, иска народа на колене, за да може лесно да ги управлява като им вдигне пенсиите. България и Африка са единствените държави най-нисък процент на ваксинирани. Здравното ми интересно е кръгла нула, а да не говорим за другите. Комунизма трябва да си отиде след 14.11.2021 и да де върнем към нормалния начин на живот. Нов президент, ново правителство, стига с това плюене, оплюване, лъжи и репресии.

Отговори
1 0
Стоичков

Стоичков

17.10.2021 | 13:37

По всичко сме на последно място в ЕС и не само,ако сметките минат през заплатите и покупателната способност трагедията е пълна,но на кой му дреме важното е да се трупат печалби от "свободния пазар" и "пазарната икономика".

Отговори
21 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?