49

Коли на ток, дронове и енергоспестяващи уреди - започна Есенният панаир

Транспортът на бъдещето – дронове, електрически триколки, е-пожарни и линейки, щадящ природата градски и междуградски транспорт, се представя от днес на панаира в Пловдив. След 2-годишно прекъсване, служебният министър на икономиката Никола Стоянов откри 76-ото издание на международното техническо изложение. Акцент тази година е екологията, зелената енергия, дигиталните технологии и модерното строителство. 

„Намираме се в криза, тежко време за фирмите. Но след всяка криза идва сериозен скок на индустрията“, оптимист бе министър Стоянов. Ключът за това е в иновациите. „Иновативната индустрия у нас расте стабилно и през тази година се очаква добавената стойност от този сектор към брутния вътрешен продукт на страната да стигне 10 милиарда лева. Ръстът в износа за 2021 г. е с 24 %, като водещите пазари на страната ни са Германия, Италия, Австрия. Това идва да покаже, че се конкурираме с най-добрите“, отчете служебният министър. 

Панаирът в Пловдив беше избрал за премиера на електрически специализирани автомобили – линейка и пожарна, голям полски производител. За първи път тук бе показан и градски автобус с акумулаторна батерия под пода и впечатляващ капацитет – за 85 пътници. "Събрахме на едно място динамични компании с изпреварващо мислене и предимства", коментира главният директор на Международен панаир-Пловдив Иван Соколов.

Енергоспестяващи технологии, както за производството, така и за дома представят десетки изложители. На откритата площ в панаирното градче пък са разположени дилърите на автомобили, като и тук акцент са хибридите и колите на ток. Хибрид Suzuki S-Cross с мощност 129 к.с. струва 59 020 лева. Разходът на гориво е 5.2-6.7 литра на 100 км. 

На откриването на есенния панаир присъстваха още областният управител Ангел Стоев, кметът Здравко Димитров,председателят на ОбС Александър Държиков. Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес, в който се казва, че Пловдив е станал столица на технологичния прогрес още с първото издание на панаира през далечната 1892 година. 

= И РУСИЯ Е ТУК =

Сега участват близо 200 фирми от 12 държави, като най-силно присъствие имат Индия, Полша, Чехия и Словакия. Руската федерация също има щанд, където представя лекотоварните автомобили GAZelle NN. Това е нов продукт на българския пазар, внася се от миналата година, уточниха оттам. Екологичният му клас е Евро 6. Чака се и електрически бус, а в момента работят по проект за водорен автомобил. 
 

Снимки Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ваньо

Ваньо

19.09.2022 | 15:25

Безплатен да е входа,пак няма да отида

Отговори
1 4
Коментар

Коментар

19.09.2022 | 15:03

майко мила, какъв панаир, каква гадост, каква идиотщина. не само, че не може да се нарича "панаир", то и дребна изложбичка не е. съжалявам фирмите, които са се включили, още повече тези, които са платили...

Отговори
6 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?