46

Колектори безпокоят хората незаконно за стари борчове

Асоциация "Активни потребители" съветва какво да правим

Получавали ли сте обаждания от колекторски фирми за дребни суми по задължения отпреди пет години? Обикновено става въпрос за 50-100 лева.

В Асоциация „Активни потребители“ регулярно постъпват сигнали от граждани, които са притеснявани от колекторски фирми, съобщават оттам.  В разговора колекторът най-често заплашва потребителя, че ще бъде даден на ЧСИ, ако не плати веднага. За да издължи обаче, потребителят ще трябва да плати законната лихва за годините назад и някакво „адвокатско“ възнаграждение, най-често в порядъка на 200-300 лева, които, ако не бъдат платени, ще бъдат включени в разноските чрез ЧСИ-то и сумата може да нарасне значително. Тези фактури на стойност 50-100 лева обаче са стари, настъпила е давност и не подлежат на принудително изпълнение чрез ЧСИ. Могат да бъдат платени само по желание, категорични са от асоциацията.

Какви са правата ни

Ако получите такова обаждане от лице, което се представя за служител на фирма, на която са прехвърлени стари дължими фактури, трябва да изискате имената му, длъжността, която заема, името на фирмата и идентификационния номер на дружеството в търговския регистър. Ако не пожелае да сподели която и да е от информацията, просто затворете телефона.

След това изискайте от лицето номера и датата на фактурата (запишете си ги на лист) и към кое дружество се дължат. Ако „служителят“ не пожелае да сподели такава информация, просто му затворете телефона.

В случай че лицето сподели номера на фактурата, отидете и проверете при оператора дали наистина съществува такава фактура. В случай че такава не съществува, споделете го с колектора, който може да ви потърси отново, и му затворете телефона.

В случай че съществува такава фактура, проверете от коя дата е станала дължима. Особеност в правото е, че периодични задължения като сметка за телефон имат давност от 3 години. След тези 3 години това задължение не може да бъде принудително изпълнено, но въпреки това то съществува и може да бъде платено.

Има обаче изключение

Тригодишната давност не се прилага служебно, като се наблюдават случаи на издадена заповед за изпълнение от съда, срещу която не е възразено от потребителя. Ако е издадена от съда заповед за изпълнение, то тогава е от изключителна важност да се подаде от потребителя възражение срещу заповедта за изпълнение. Възражението се осъществява, като се попълни бланка на гърба на листа за заповедта за изпълнение. Имате един месец срок да подадете възражението към съда. В случай че не възразите, заповедта ще влезе в сила и ще има силата на съдебно решение. В този случай ще дължите задълженията, описани в заповедта за изпълнение.

Други особености

Компанията е длъжна да уведоми длъжника (потребителя), че вземането е прехвърлено на трето лице (в случая колектор), за да породи ефект на прехвърлянето спрямо потребителя. В случай че длъжникът (потребителят) не е уведомен, той не дължи нищо на третото лице - колектор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?