Следвайте ни

Кой ще замени Ханс и Лариса на Слънчака

Не успяхме да задържим на Българското Черноморие западняците, които дойдоха да опитат. След като не харесаха обслужването, те масово поемат към Турция и Египет

Сезон 2019 тръгна тегаво на 1 юни. И то не заради лошото време. Още в края на февруари стана ясно, че чуждите туристи са отлетели към Турция, Египет, Тунис и Мароко. Тогава излязоха първите данни на база заявени полети и резервирани места до летищата в Бургас и Варна. Цифрите сбъднаха най-лошите кошмари за хотелиери и туроператори, свикнали през последните две години да регистрират рекорди, а после сами да си ги подобряват. На аеропорта във Варна ще кацнат с 22% по-малко /в сравнение с миналата година/ германци или минус 436 000 души; с 29% по-малко руснаци и с 25% по-малко поляци. За аеропорта това са минус четвърт милион туристи, отново в сравнение с добрата 2018 година. На летище Бургас се очакват да кацнат с 38% по-малко германци, руските летовници пък са се стопили с 1/5.

Добрата новина е, че частично се е намерило кой да замени Ханс от Германия и Лариса от Русия, тъй като крайната равносметка не е катастрофална. Най-грубо тук спадът на пътниците ще е с 5 на сто, като миналата година аеропортът за първи път в историята си посрещна 3-милионния си клиент. Нищо неподозиращата Анджелика Громова от Русия бе посрещната със сладолед, торта и балет на 12 септември. И познайте къде отиваше? В Слънчев бряг, за трета поредна година. Тя и съпругът <210> бяха извозени до курорта с  луксозен BMW M760Li xDrive, със седалки с 8 масажни функции, панорамен стъклен покрив, ръчно изработена кожа и множество развлекателни функции. Возилото бе предоставено на „Фрапорт” специално за събитието от дилъра на BMW.

Та много е вероятно рускинята Анджелика отново да летува у нас, понеже е получила страхотно лично отношение и много приятни емоции, стъпвайки в България. Вероятно ще дойдат и братовчедите, сестра, съседката, понеже тя ще им е разказала напоително за прекарването си тук. Но други нейни съграждани пък са се отказали от подобна почивка. Или лесно са ги убедили да се откажат…

Екзотично, по-екзотично


Тази година големите дестинации в нашия ценови сегмент се завърнаха с пълна сила. Турция възстанови позициите си на руския пазар още през лятото на 2018 г., а сега добре работи и на западните, коментират туроператори. Много агресивни са офертите на Египет, Тунис, частично Мароко и те дръпнаха много туристи от Франция, Белгия, Холандия, Германия след няколко години на пълен застой. Терористичните атаки бързо се забравиха, както и политическите неуредици в държавите. В очите на западняците и Турция, и Египет са достатъчно екзотични, за да сложат в малкия си джоб България. Освен това, имат и още едно предимство - обслужването. Там клиентът е цар, колкото и досаден и мрънкащ да е. Страната ни не може да се похвали със същото. Липсата на качествен персонал се задълбочава с всеки изминал сезон и една от причините за това е, че и нашите професионални готвачи, аниматори и обслужващ персонал отиват да работят в „модерните” дестинации.

 


Гърция не дърпа толкова много от организирания туристически поток от чужбина, който до лани е бил на Черно море. Продуктът на южната ни съседка е съвсем различен, по-на дребно. Там рядко има хотели мастодонти, олинклузивът също не е добре разработен. Гърция обаче е като магнит за нашенци, на които им е писнало от лоша организация тук.

 


Туристи назаем


Със съвземането на тези пазари, родният туризъм автоматично губи. В българската реалност двата процеса са като скачени съдове. Оказва се, че по време на проблемите в тези държави ние просто сме взели „назаем” този контингент и сега се налага да го върнем, очертават картината туроператори.

Но докато играчите в бранша се вайкат около лошите цифри на чуждестранните записвания, не излезе никаква информация за нагласата и ранните записвания на българи по Черноморието. Явно тази година и те ще са сила. 


А туризмът е сериозен бизнес. Заедно със сродните индустрии формира около 12% от БВП на страната ни и  приблизително 11 на сто от цялата заетост, посочи министър Николина Ангелкова на форум в Слънчев бряг.

 


Поне ми говорете на „Вие”


Миналата година бяхме в първите дни на септември, тоест извън силния сезон, в Черноморец. Немалък хотел на първа линия до плажа, изгодна цена на база пълен пансион, пусната чрез сайтовете за колективно пазаруване, и съответно разграбена набързо, разказва пловдивчанката Лия Василева. Собственикът ни посрещна в офис 2 на 2 квадрата, по къси гащета, но и това не беше големият проблем. Всяка сутрин той чинно минаваше и записваше какъв избор сме направили за обяд и вечеря /от предварително зададено меню/ и когато сядахме в ресторанта в уречения час, чакахме по 40-50 минути да ни донесе заявката, дадена часове по-рано, гневи се жената. И поне да ни говореше на „вие”. Ето това е „да сложиш каручката пред коня” ​- да знаеш, че хотелът е фул, но да не наемеш допълнителна работна ръка, а да разчиташ на родата да удари едно рамо, разсъждава Василева. За нея дилема тази година няма - и тя е в Турция. Аргументът <210> е единствено обслужването.

 


 А кой ще ни сервира


Тази година този въпрос отново излиза на дневен ред със страшна сила. Още с първите прогнозни данни за лято 2019 обиграната и опитна работна ръка се оттегли. Кой към хотели зад граница, кой просто се отказа от това препитание, понеже отливът на чужденците вещае нищожни бакшиши. От своя страна собствениците на хотели, ресторанти и атракциони търсят хора с такива мижави заплати, че най-много да им се върже някой закъсал студент. Погледнете обявите в jobs.bg, където максималното заплащане за сервитьори е около 1000 лева, камериерките пък ще оправят легла за 600 лева. Социалното министерство обяви наскоро, че 2030 чуждестранни граждани искат да работят като сезонни работници у нас, две трети от тях са от Украйна. Ръстът спрямо същия период на миналата година е два пъти. Гастролоьорите обаче няма как да запушат дупките в обслужването.

Вяра Порязова

Журналист

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?