49

Кои са пловдивските фирми в черния списък на НАП

Сред неизрядните платци са компании, получавали средства по обществени поръчки, и знакови дружества, управляващи вървежни заведения и развлекателни комплекси

 

Задлъжнялостта на бизнеса към НАП остава висока, въпреки усилията на приходната агенция да събира държавните вземания. От началото на годината в черните списъци са влезли 599 дружества, регистрирани на територията на Пловдив и областта. По-лошата новина е, че едва 154 от тях имат движимо или недвижимо имущество, което да обезпечи задълженията на нередовните платци. Общата сума на обезпечените вземания, установени през 2022 г. от НАП, възлизат на 21,5 млн. лева.

Останалите 445 фирми от списъка нямат нито средства, нито имущество, над което да бъдат наложени запори. Несъбираемите на практика вземания обаче намаляват и към момента са на стойност 28,8 млн. лева, което може да бъде определено като положителна тенденция, дошла в резултат на сериозен контрол от страна на НАП.

Абсолютен рекордьор при фирмите без обезпечение на задълженията е "КофиУърлд". Макар да е реализирала близо 7,6 млн. лева оборот за година, дружеството е натрупало борч към държавата в размер на 2,7 милиона. Собственик на фирмата към момента е полски гражданин. Справка в Търговския регистър показва, че на негово име няма регистрирани други бизнеси нито у нас, нито в чужбина, което води към заключението, че става дума за фиктивна дейност с цел източване на бюджета. Седалището на дружеството е в двустаен апартамент, взет под наем, на улица "Братаница" в Пловдив. Според данни от НОИ фирмата с многомилионния оборот и големи борчове е имала само един служител. 

Със сериозни задължения, които НАП се опитва да събира, е и една от фирмите, свързани с парти-комплекс "7points" на бул. "Санкт Петербург" - "Аперол" ЕООД. Справка показва, че в един момент с тази компания се управлява и популярният клуб "Ескейп" в Пловдив и Пазарджик. Информацията потвърждават данните от няколко популярни платформи за набиране на персонал. Данъчните търсят от закъсалото дружество близо 740 хил. лева. Наскоро дружеството е било служебно дерегистрирано по ЗДДС. Фактическият собственик на капитала на "Аперол" ООД  - фирмата "Търговски парк Тракия", пък е  обявена в несъстоятелност и има назначен синдик, който през лятото декларира, че в сметките на фирмата майка има едва 880 лева, а само за откриването на производството за удовлетворяване нуждите на кредиторите са нужни поне 10 000 лева.

В същото време и двете свързани и закъсали фирми са създадени с огромен начален капитал, формиран от апорт на недвижими имоти. Става дума за 4 терена в Пловдив на стойност 2,5 млн. лева. Имотите обаче отдавна не са част от активите на дружеството. Явно са продадени, преди фирмата да започне да трупа задължения към НАЕП и сега те най-вероятно ще отидат в графата "несъбираеми".

Друга фирма, която дължи сериозни суми на НАП и държавата, е свързана с Георги Бранеков - собственик на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив. Задълженията на едноличната му фирма "ЕР 35 Солюшъс" надхвърлят 1,7 млн. лева, а дружеството попада в списъка на длъжниците без имущество и друго обезпечение.

Това далеч не е първият случай, в който бизнеси, свързани с Бранеков, трупат сериозни задължения. Фирмата „Пи Джей Лоджистикс“ АД, в която той е член на борда на директорите, има също задължения към НАП от над 260 хил. лева, както и към банкови институции. Справка в Търговския регистър показва, че още няколко дружества, свързани с Бранеков, са имали сериозни публични задължения.

Отделно от това едноличната фирма "Одрин 8", която се явява и собственик на едноименната сграда, е сред най-големите борчлии на Община Пловдив, като допреди година дължеше над 175 хил. лева за местни данъци и такси.

Близо 4 млн. лева на НАП дължи фирмата "Теракоминженеринг" ЕООД с адрес на ул. Дилянка" 35. Въпреки че дружеството има частично обезпечение на огромната сума, която държавата търси от него, проверка на "Марица" показа, че

фирмата е била част от сложна мрежа за източване на средства от обществени поръчки,

разследвана от прокуратурата. През 2016 година става ясно, че при смяната на водопровода и канализацията на Силистра, изграждането на новата пречиствателна станция в града и няколко други големи проекта в Северна България, при чиято реализация според държавното обвинение са изчезнали 72 млн. лева, 16 фирми фалират по едно и също време. 

Още няколко по-малки фирми от Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян, които са били бенефициенти на европейски средства или са изпълнявали обществени поръчки, са попаднали в черните списъци на приходната агенция от началото на годината.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Това ли е Борисовата НАП

Това ли е Борисовата НАП

24.10.2022 | 20:02

Всичките до един в НАП са за смяна. Трябва да се сменят всички в НАП.

Отговори
24 1
Не,това е НАП на Спецов!!

Не,това е НАП на Спецов!!

26.10.2022 | 14:57

Алооо,тролчето…удобно се крием зад 5-та опорна точка..

Отговори
1 6
Лев Балкански

Лев Балкански

28.10.2022 | 12:56

След пладнешкия обир от бандата на другаря Жан сме вече 25г.във валутен борд! Факт! Кога ще излезем от валутния борд?А? А как се казва националната ни валута не е толкова важно... Важное е кога ще се възстанови икономически милата ни Родина! След,,червената чума"и ,,Виденова мразовита и гладна зима"вече над 25г.кретаме!

Отговори
5 1
афродита

афродита

24.10.2022 | 13:58

Днес ми направи впечатление следното.Обиколих няколко офиса на Уестърн-юнион-да пратя пари до съседна държава за лекарства-само там ги има.Навсякъде курс купува беше-1,95,но курс-продава-2,00лв.-вместо-1,96.Още не сме взели еврото-цяла година дотогава,а и дали искаме,и разни търгаши-спекуланти започнаха.Ами сигурно още по-жестоко и алчно ще действат,ако сменим нашата светиня-лева,за измисленото евро.Затова и стоките в магазините растат с часове.Да ги санкционират!!!!!

Отговори
33 2
Яна

Яна

24.10.2022 | 09:48

Явно има чадър от правителството даже??? А обикновените хора ги тирмозят за смешни суми…

Отговори
46 4
Абсолютно правилно

Абсолютно правилно

25.10.2022 | 01:11

Нещо в България трябва да се промени, или законите ни са криви, или корупцията в изпълнителната власт е неконтролируема. Не е нормално някакъв си бабаит частен изпълнител да заплашва да описва имуществото на пенсионер за неплатена сметка за вода за 200 лева, а през това време НАП да нехае за милиони. Дали ревизорите вземат подкупи от тези крупни длъжници. Чии интереси обслужва НАП.

Отговори
31 2
jana

jana

24.10.2022 | 09:31

Та въпросът в случая е КЪДЕ Е СПАЛА НАП през цяото това време, докато се натрупат тези огромни суми? При положение, че на малките фирми само да закъсат за 1-2 месеца се обаждат и предприемат действия за суми по 5-10 хиляди лева. Дали пък не е като чадъра при полицейските началници, само че тук чадъра е от НАП? Иначе супер, че публикувате такива статии, ама нека и от НАП дадат становище как се е стигнало до тези патови ситуации, в които фирми трупат огромни задължения към държавата месеци/години наред, пък после изведнъж няма какво да им се вземе?

Отговори
60 1
Бай Пешо

Бай Пешо

24.10.2022 | 12:46

Изкарайте целия списък на длъжниците!

Отговори
41 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?