Следвайте ни

Кои са най-продаваните коли в Европа, където на 10 души се падат 6 автомобила

viber icon

Немската хегемония от началото на 70-те години до днес е нарушена само от епизодични появи на френски или италиански конкуренти

Европа е един от най-големите автомобилни пазари, макар и континентът да не е толкова многочислен. Според различните изследвания, на 10 души се падат около 6 автомобила. Това прави и ежегодните продажби на нови возила сериозен бизнес. Погледът към историята на най-продаваните модели на Стария континент е носталгично пътуване във времето и спомен за автомобили, за които някога в България хората само са мечтали. Запознаваме ви с европейските бестселъри за последните пет десетилетия.

За пръв път класацията се прави през 1972 година и тогава категоричен лидер е Volkswagen Beetle. Най-ранната година, за която има официална общоевропейска статистика, дава първото място на "костенурката" с 439 200 продажби. Година по-късно емблематичния Fiat 127 става лидер с над 445 00 бройки. Следват още пет години (от 1974 до 1978) на уверена доминация на малкия Fiat 127 в Европа.

Хегемонията на италианците от Fiat е прекъсната през 1979 година от френската малолитражка Renault 5. Използват факта, че 127 е вече доста остарял като модел и излиза начело за четири поредни години и до 1982 година държи приза за най-продавана кола в Европа. Близо десетилетие немската автомобилна индустрия разочарова потребителите на Стария континент, но това се променя през 1983 година с появата на превърналия се в емблема на второто поколение Volkswagen Golf. Предшественикът му така и не успява да се изкачи на върха в Европа, но наследникът му Golf II го прави още при дебюта си и остава там цели осем поредни години до 1990-а, като ежегодно се продават над 700 000 бройки.

През 1991 година първенец отново е Golf, но вече от третото поколение на модела, което макар че излиза чак през октомври, продава зашеметяващите 648 000 бройки, които се оказват достатъчни за първото място, което германският автомобил задържа до 1996 година. Промяна на върха имаме през 1997 година, когато Fiat Punto прекъсва 14-годишната хегемония на Golf с 558 000 продажби, докато германският модел се задоволява с 503 00

С идването на 1998 година обаче пристига и Volkswagen Golf от четвърто поколение, който първоначално е приет скептично от публиката и първите месеци е извън топ 3 по продажби в Европа, но бързо компенсира и завършва като лидер. Новото хилядолетие продължава така, както е завършило - Volkswagen Golf остава най-продавана кола до 2002 година. 

Един култов модел обаче прекъсва доминацията на четвъртата генерация Golf през 2003 година. Френското Peugeot 206 се превръща в първия модел на компанията, постигнал лидерство по пазарен дял, с над  550 000 продажби, докато Golf остава на второ място с близо 495 000.

Триумфът на французите обаче е кратък, защото с петото си поколение, Golf с лекота си връща първото място година по-късно, изпреварвайки с над 45 000 бройки Peugeot 206. Утеха за французите е, че за пръв път успяват да вкарат втори свой модел в Топ 3 - новото 307. Друг немски автомобил обаче оглавява класацията две поредни години до 2006-а. Opel Astra продава над милион бройки на Стария континент между 2005 и 2006 година. От Peugeot обаче печелят короната без конкуренция през 2007 година с новото 207. Ала радостта на французите отново е помрачена от немския Golf, който през 2008-а получава пето поколение, което връща титлата за Volkswagen.

Това слага и началото на смазваща серия на върха, продължаваща цели 13 години. В периода 2008-а до днес Golf получава три нови поколения и нито за миг не губи повече лидерската си позиция. Последният номер едно в Европа е новото осмо поколение на немския автомобил, което го превръща в единствения модел, който във всяка своя вариация е печелил приза на Стария континент.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?