Следвайте ни

Кои са най-богатите американци при президента Тръмп

viber icon

При встъпването си в длъжност като президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп беше един от най-богатите хора в страната. Това не се променя и до ден днешен, но с увеличаването на пазарната икономика на страната от 2016-та досега, облагодетелствани финансово се оказаха и много други бизнесмени и предприемачи, чийто инвестиции имаха възвръщаемост с пъти. Оттогава фондовият пазар е отчел ръст с 60%, което направи богатите още по-богати. 

Капиталът на десетте най-заможни от тях днес възлиза с 490 милиарда долара повече от нощта, в която Тръмп бе избран за президент. Ето кои влизат в челната шесторка на богаташите:

Джеф Безос

Финансите на изпълнителният директор на Амазон възлизат на 189 милиарда щатски долара, като само през последните 4 години е спечелил 121 милиарда. През месец август Безос се превърна в първия човек в щатите, спечелил над 200 милиарда долара. 

Бил Гейтс

Към днешна дата стойността на портфолиото на Гейтс се увеличи стремглаво нагоре. В активите му се включват основните акции на Майкрософт, както и дялове в десетки публични и частни холдинги. Парите му възлизат на 117 милиарда, а приходите печалбите да прииждат. 

Марк Зъкърбърг

Последните 4 години с бурни за създателя на Facebook. Републиканците критикуваха сайта за антиконсервативни пристрастия, докато либералите го упрекнаха в слабо контролиране на речта на омразата и подвеждащи политически реклами. През 2018 г. Зукърбърг получи опровержение пред Конгреса. И все пак акциите на Facebook са се увеличили със 110% от деня на изборите през 2016 година. Сега той е два пъти по-богат оттогава, а именно 96 милиарда долара.

Илон Мъск 

Към 2020 година Мъск може да се похвали с банкова сметка от 90 милиарда долара, с 79 милиарда увеличение от 2016-та. Той бе и член в съвета на Доналд Тръмп, но подаде оставка през 2017-та след решението на президента да се оттегли от Парижкото споразумение.

Днес Тесла струва близо 400 милиарда – повече от всяка друга компания за производство на автомобили. Междувременно неговата частна компания за космически полети SpaceX е спечелила повече от 3,8 милиарда долара ново финансиране, като наскоро беше оценена на 46 милиарда долара.

Лари Елисън

Лоурънс Елисън е предприемач, съосновател, председател на съвета на директорите и директор по технологиите на корпорация Oracle, бивш генерален директор на Oracle, най-големият акционер на компанията NetSuite, начален инвеститор на компанията Salesforce.com.

Наскоро софтуерният гигант получи одобрението на администрацията на Тръмп да съхранява данни за популярното китайско видео приложение Tik-Tok. Акциите му са се увеличили с 52% от изборна нощ през 2016-та, което прави общо 79 млрд. долара през 2020 година.

Стивън Балмър

Стивън Балмър е северноамерикански бизнесмагнат, главен изпълнителен директор на корпорацията Майкрософт от януари 2000. По време на управлението му до 2013 г. компанията утроява оборота си и удвоява печалбата си. Акциите на компанията поскъпнаха с повече от 250% след стъпването на Доналд Тръмп като президент, а Балмър още притежава част от тях, което го нарежда на трето място по доходи или по-точно 73 милиарда долара. Друга добра инвестиция на предприемача е купуването на Лос Анджелис Клипърс през 2014 година за рекордните 2 млрд. Сега отборът на НБА струва 2,6 милиарда долара.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?