49
Следвайте ни

Кое ни спъва? 3 причини BG икономиката да не върви нагоре

viber icon

Икономистите на УниКредит ревизираха прогнозата си за БГ икономиката в посока надолу. В последния анализ за Централна и Източна Европа те отбелязват, че има три причини, които ще спънат възходящия ход на икономиката в България. От банката смятат, че очакваният ръст от 4.4% за 2021 г. няма да се случи. Прогнозата е ревизирана до 4.1%. Съответно догодина пък българската икономика няма да нарасне с 4.1% , а само с 3.9%. 

Първата причина е провалът на ваксинационната кампания. "Чуждестранните туристи тази зима ще бъдат по-малко от това, което можеше да се очаква при успех с ваксинацията, тъй като желаещите да пътуват в страна със завишени здравни рискове ще са по-малко. Потреблението ще бъде засегнато, тъй като хората вероятно ще продължат да са предпазливи в поведението си и ще поддържат някаква форма на доброволно физическо дистанциране, докато четвъртата вълна не започне да отшумява в някакъв момент по-късно през годината. Публичният сектор ще трябва да осигури допълнителна фискална подкрепа на домакинствата и бизнесите пострадали от негативното влияние на четвъртата вълна на пандемията, което ще доведе до увеличение на бюджетния дефицит", се посочва в анализа на банката.

От друга страна служебното правителство спря работата по някои от големите инфраструктурни проекти, започнати от ГЕРБ. Това обърна позитивната тенденция на ръст в публичните инвестиции от последните няколко години, свивайки ги до очаквани 3.5% от БВП през 2021 г. Ако тази прогноза се материализира, публичните инвестиции тази година ще-бъдат по-ниски както от тези през миналата година (4.3% от БВП), така и от заложената в бюджета за 2021 г. цел от 4.8% от БВП. Това са лоши новини за растежа през 2021 г., а може би и за 2022 г., освен ако новото правителство не рестартира спешно тези проекти, веднага след като бъде сформирано през декември"., коментират анализаторите на УниКредит Булбанк.

Третата причина за песимизъм е, че властите все още не са внесли Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това значи, че позитивният ефект, който очаквахме НПВУ да има върху икономиката тази година няма да се материализира, а положителното въздействие следващата година също може да се окаже по-слабо, отколкото очаквахме по-рано. В най-лошия случай, отложеното внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост ще съкрати периода, в който страната може да използва парите от инструмента на ЕС ‘’Следващо поколение‘‘, редуцирайки по този начин и цялостното ниво на усвояване на средствата по него. Нашият основен сценарий предвижда, че България ще усвои 90% от финансирането, което страната има право да получи от плана на ЕС ‘’Следващо поколение‘‘, отбелязва анализът.

БВП вероятно ще се възстанови до предкризисното си ниво през първото тримесечие на 2022 (вместо през четвъртото на тази съгласно предишната прогноза), докато спад в нивата на коефициента на безработица до нива близки до тези при пълна заетост, сега банката очаква през 2023 (вместо в средата на 2022  според предишната прогноза).

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Анализа е  за боклука

Анализа е за боклука

07.10.2021 | 17:21

Служебното правителство било причина ха-ха. Тиквата Борисов доведе България до дъното. Най-бедните европейци. След 12 години управление на ГЕРБ наистина сме на дъното на Европа.

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?