Следвайте ни

Книжният пазар ударен най-сериозно от затварянето на моловете

viber icon

Най-негативно влияние върху бизнеса на книгоиздателите и търговците  е оказало затварянето на моловете – 52.4%. Това показва проучване на на асоциация "Българска книга", проведено сред сред членовете й.

Веднага след това като фактор се нарежда и покупателната способност на потребителите и не проведеното най-голямо книжно изложение в страната - Софийски международен панаир на книгата. Освен това през 2020г. се наблюдава и тенденция на по-малко издадени заглавия спрямо планираните.

74.6 на сто от участниците в анкетата обаче отчитат намаляването на ДДС върху книгите като фактор, който е оказал сериозна подкрепа върху бизнеса в годината, преминала в условия на пандемия. Другите ефикасни мерки в помощ на бранша  са кампаниите за захранването на библиотечните фондове и програмите на Национален фонд "Култура". 

Положителна тенденция през изминалата година е ръстът на онлайн продажбите - 68% от анкетираните отчитат повишаване на продажбите от собствения си онлайн магазин в сравнение с продажбите от книжарници. Въпреки това делът на търговията чрез собствен електронен магазин представлява едва 10 на сто от общия дял на приходите през 2020 г.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?