Следвайте ни

В Италия продават книги със собствена валута Bookcoin

На новите банкноти са изобразени най-обичаните детски писатели

viber icon

Заради пандемията от Covid-19 книжарниците, както и останалите обекти в Италия затвориха на 12 март. На 15 април магазините за книги отново отвориха врати, но с нова инициатива, насочена към децата – Bookcoin.

Това е нов вид валута, с която се закупува единствено книги. Илюстраторът Иван Кану нарисува банкноти с лика на героите от любимите детски творби или образите на самите автори. Това са Астрид Линдгрен, Джани Родари и Роалд Дал. 

Идеята е дело на всички независими членове на Италианската асоциация на детските книжарници. Всички обекти ще използват банкнотите като подаръчни ваучери, но главната кауза е да послужат като начин на финансова помощ. Могат да се използват и като дялове, които да се инвестират в нови независими книжарници. 

Със своя перспективен подход проектът Bookcoin се фокусира не само върху бъдещето на независимите книжарници, но и върху финансови действия, които могат да вдъхнат нов живот в света на детската култура.

С оглед на това, проектът включва създаване на фондация, ръководен комитет и назначаване на детски лауреат - длъжност, която да се присъжда веднъж на две години на поет, писател или илюстратор на детски книги с изключителни постижения в това поле.

Политически и икономически, книжните монети могат да се превърнат в ценна инвестиция към по-добро бъдеще за местните и национални правителства. С тях ще се финансират нови библиотеки в най-бедните и слабо развити райони на Италия, училищни библиотеки (от детски градини до гимназии), фестивали на книгите и курсове за обучение на учители.

В инициативата могат да инвестират банкови фондации, благотворителни организации, корпоративни дарители, всички организации с нестопанска цел, както и обикновени граждани. 

Италианската асоциация на детските книжарници ще потърси подкрепа и от издатели, писатели, продали над 100 000 копия от свое произведение и от носители на литературни призове. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?