49

Кметът на Варна обръща мача за Пловдивския панаир

Държавата може да получи обратно 29%

Новият кмет на Варна Благомир Коцев ще съдейства акциите от Международния панаир в Пловдив да се върнат на държавата. Само по този начин тя ще запази управленските си възможности в дружеството. Това обяви градоначалникът на морската ни столица от ефира на телевизия "Евроком", което е нов обрат в сагата със собствеността на изложението.

В момента има наложен запор върху притежаваните от Община Варна 16 314 400 поименни безналични акции, които са 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Определение за това бе постановено по дело, заведено от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, след като акциите бяха апортирани от собственика им в дружеството "Пълдин туринвест", контролирано от бизнесмена Георги Гергов.

Новата местна власт на Варна, където бившият кмет от ГЕРБ Иван Портних бе сменен от представителя на ПП-ДБ Благомир Коцев, обаче няма как да върне акциите на Панаира на държавата, докато не падне запорът. За такова решение ще е нужно и мнозинство от поне 26 души в разпокъсания общински съвет на морската столица. Общинските съветници вече веднъж решиха делът да се върне обратно на държавата през май 2017 г., но екскметът Портних не изпълни волята на местния парламент. Сега най-голямата група в него е на местната формация "Алтернативата" (9 съветници), докато ГЕРБ и ПП-ДБ имат по осем представители, а "Възраждане" е четвърта сила със 7 съветници. Останалите  места са разпределени между още 6 партии и коалиции. Много е вероятно да се стигне до мнозинство, което да настоява държавата да откупи обратно акциите, вместо те да бъдат върнати. От екипа на кмета Благомир Коцев обаче смятат, че ще осигурят нужните гласове, за да се повтори решението отпреди седем години.

Както „Марица“ писа, министър Богданов обяви преди дни, че до края на март държавата ще се опита да възстанови 29% от акциите на изложбения център под тепетата, които към момента са собственост на Община Варна. Той обаче не обясни по какъв начин смята да постигне тази цел.

Опитът за приватизация на Пловдивския панаир реално започна през 2016 г., когато Община Варна получи като подарък от правителството на ГЕРБ 29% от Панаира. Други 20% от държавния дял в него бяха дарени на Пловдив, но Общинският съвет отказа да ги приеме. През декември 2021 г. варненският парламент взе решение акциите от Пловдивския панаир, които местната администрация притежава, да бъдат апортирани в контролираното от Гергов "Пълдин туринвест". Това даде възможност на бизнесмена да увеличи дела си в Панаира, където дружеството е акционер, и от 50.3% да получи контрол над 79.3% от акциите на Панаира. Така се стигна и до запорирането на акциите, след като министър на икономиката стана Богдан Богданов.

Междувременно в началото на май м.г. Варненската апелативна прокуратура постанови започване на досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, свързано с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Конкретната причина за започване на проверката срещу вече бившия градоначалник е именно бездействието му след решението на Варненския общински съвет от 2 май 2017 г. акциите от Пловдивския панаир да бъдат върнати на държавата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Ти видиш ли?

Ти видиш ли?

11.01.2024 | 20:25

Кмета на Варна ще решава за Пловдив.Е БАХ ВА ЧАСТИЦИТЕ АЛЧНИ КЕДЕ СТЕ В ТАЗИ ЕСГЕЙСКА ЗГЛОБКАТА!!!РАЗГЛОБЯВАТЕ ДЪРЖАВАТА ОЩЕ!!!

Отговори
3 0
Дядо Йоцо

Дядо Йоцо

11.01.2024 | 13:56

Гошо свинаря бай лапна през тези години на бездейстиве.

Отговори
4 0
Или

Или

10.01.2024 | 10:36

Или иначе казано ППДБ искат панаира да не отиде при Гергов, което естествено трябва да е нормална позиция на всеки пловдивчанин, съдейки по нещата и идеите, които подкрепя този човек. А герберите са си с Гергов и тва е ясно

Отговори
27 1
Майни, отворете си най - после очите!

Майни, отворете си най - после очите!

10.01.2024 | 09:04

Какво очаквахте? Свинарят, маминия и Тиквата са изключително близки.

Отговори
39 1
???

???

10.01.2024 | 09:18

По линия на КГБ, нали?

Отговори
24 1
Пловдив

Пловдив

10.01.2024 | 08:14

Просто да се върнат. Иначе няма смисъл пак да се пълни касичката на гочето

Отговори
23 0
Чичо Гоче от 13-ия етаж, с кожения фотьойл

Чичо Гоче от 13-ия етаж, с кожения фотьойл

10.01.2024 | 08:10

Ще я видим ний тази работа, маскари с маскари!

Отговори
19 0
Чингарова

Чингарова

10.01.2024 | 07:49

Чичо Гоше добре си беше послал пред Гепи ГЕРБ.

Отговори
32 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?