Следвайте ни

Клиенти: Стикери да показват дали персоналът на заведенията е ваксиниран

viber icon

Ресторантьори: Това е дискриминация, в супермаркетите и моловете няма подобни лепенки

Стикер, поставен на входа на заведенията, да показва дали сервитьорите, готвачите и барманите са ваксинирани срещу COVID-19. Стикерът обаче трябва да бъде поставен от служител на Регионалните здравни инспекции. За това настояват в онлайн подписка „Искаме стикери за ваксиниран персонал в заведенията“.

Клиентите смятат, че това ще им помогне да знаят дали посещението им в дадено заведение крие опасности за здравето им. Някои от поддръжниците на идеята за ваксиниране на сервитьори и бармани дори са и по-крайни. "Ако в ресторантите не се въведе задължителна имунизация, не трябва да им се позволява да отворят отново", заявяват те.

От бранша обаче отвръщат на удара - почти три пъти повече хора са подписали петицията им против задължителната ваксинация на персонала в заведенията. Според тях това е дискриминация на сектора, като основният им довод е, че такива стикери няма в търговските центрове или супермаркети.

„Защо трябва да се ваксинирам след като съм го изкарал“, пита сервитьор в социалните мрежи. Други пък се възмущават, че това би ограничило правата им сами да избират. „Ние не сме опитни мишки“, казват ресторантьорите.

Ресторантите и кафетата отварят от 1 март. Те ще приемат клиенти при 50% от капацитета си, около 6 души на маса и намалено работно време до 23 часа. От 1 април пък отварят и нощните заведения, в които ще бъде въведен допълнителен строг контрол.

Никой не може да гарантира обаче, че няма да има отново затваряне, ако има нова  вълна на зараза, заяви министърът на туризма Марияна Николова.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Простотията все повече превзема върхове

Простотията все повече превзема върхове

04.03.2021 | 11:02

А притеснените за здравето си граждани като се наредят да си плащат сметките,знаят ли дали хората около тях и служителите са ваксинирани?А като влязат в метрото,градския транспорт,аптеката или в банката?Редят ли се на опашките в Лидл и Кауфланд?И в крайна сметка някой задължава ли ги да посещават заведения,може би някой им слага верига на врата и ги дърпа към кръчмата? Айде циба на такива .Като се страхуват за нещастния си животец,да се ваксинират,да слагат три ката маски,шлемове и с всичко,каквото намерят да се зачулят, да обуят ботушите,на всичко отгоре да си сложат и скафандри, и марш в мазето доживот.Ваксините са ДОБРОВОЛНИ.

Отговори
0 0
мирослав иванов

мирослав иванов

27.02.2021 | 13:21

отворете всичко.който го е страх да се затвори в къщи с маска и да не излиза. отдавна ми се ходи на кръчма с приятели.

Отговори
4 0
Много иновативни бря Или копипейс диктатори

Много иновативни бря Или копипейс диктатори

27.02.2021 | 11:58

А тия който разнасят трипер и сифилис стикерчета ще имат ли А тия който мислят тия простотий могат и без стикери да бъдат На тях им личи от 100 километра че са дибилни диктатори

Отговори
4 1
А стига дивотии

А стига дивотии

27.02.2021 | 11:08

Вие стикерче че сте ваксинирани против олигоферения ще си сложите ли? Като ви е страх, няма да ходите по заведения.

Отговори
8 1
политика

политика

27.02.2021 | 11:02

А стикери, кой е джендър, ще има ли? И те искат привилегии!

Отговори
6 1
Дидо

Дидо

27.02.2021 | 10:20

Б.ахти т.ъпите клиенти! Казано е, който иска да се ваксинира! Ми няма да ходите по кръчмите като ви е шубе. От къде на къде гпябва да се ваксинират заради някои м.алоумници! По тази логика трябва и всеки клиент да носи паспорт,че е с ваксина.Май Ганьо отново омаза нещата! Ваксината е само и единствено доброволна! Хайде к.ретените да мълчат!

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?