Следвайте ни

Китайски технологичен гигант отвори фабрика в Истанбул

viber icon

Водещата китайска технологична компания вчера откри фабрика за производство на мобилни телефони в Истанбул. 


"Турция предлага важни възможности за чуждестранните инвеститори поради динамичната си работна сила и стратегическото си местоположение", каза президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на онлайн обръщение на церемонията по откриването. Той подчерта, че страната е отворена за чуждестранни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и проектиране на технологични центрове.


Смартфоните на Ксиаоми (Xiaomi), произведени в Турция, ще бъдат на пазара от следващия месец. 


Турция е четвъртата страна извън Китай, в която фирмата разполага с производствени мощности.

Фирмата обяви своя план за откриване на фабрика с инвестиция от 30 милиона долара през февруари 2021 г. 


За рекордно кратко време и въпреки коронавирус пандемията фабриката от 14 000 квадратни метра днес влезе в експлоатация и ще има капацитет да произвежда пет милиона устройства годишно. 


С тази инвестиция се създават на първо време две хиляди работни места, като с времето тази цифра ще нарасне, отбеляза президентът Ердоган.


Според Ирфан Йозтюрк, заместник-управител на Ксиаоми Турция, компанията първоначално ще се съсредоточи върху производството на смартфони, като после предвижда изграждане на нови производствени мощности за други високо технологични продукти.


„Работим и върху възможности за производство на телевизори“, каза той пред Анадолската агенция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?