2374
Следвайте ни

Китайска компютърна компания атакува европейския пазар от Пловдив

„Jiex-In” стартира бизнеса си под тепетата с 500 000 евро инвестиция и разкриване на 10 работни места

viber icon

Една от водещите компании за компютърна периферия в Азия - „Jiex-In”, ще направи сериозен опит да влезе на пазара в Европа през Пловдив. Макар и сравнително нова (китайският производител е основан преди 6 години), фирмата вече минава 50 мил. долара оборот само в Китай.

Компанията „Jiex-In” е специализирана в производството на периферия за компютри. За разлика от редица други конкуренти в сегмента, китайците са известни с най-ниските цени. Преди няколко години компанията влезе в световните технологични новини, като създаде най-евтината геймърска мишка с вградени RGB-LED подсветки, която тогава струваше едва 4,50 долара, или четири пъти по-евтино от следващия си конкурент.

Инвестицията в Пловдив на този етап е стартова за компанията, като се очаква да начало тя да вложи около 500 хил. евро в центъра си под тепетата. Неговото предназначение в началото ще бъде основно логистично и маркетингово. Китайците от „Jiex-In” планират да стартират с 10 души персонал в града. Велизар Филипов, който ще се занимава с бизнеса на компанията в страната, ни разказва, че амбициите са за много по-сериозна дейност е Европа и не изключи възможността компанията майка да изнесе и други дейности към страната ни.

„Новото ръководство на компанията има планове да пробие първо в Източна Европа, където по традиция има търсене на подобни високотехнологични продукти, но на по-конкурентна цена“, казва Филипов. 32-годишният пловдивчанин е учил две години в един от най-престижните университети в Пекин. По време на следването си през 2018 година попада за 3 месеца на стаж в „Jiex-In”. Още тогава е харесан от мениджърите за човек, който може да подготви дейността на компанията в България и Европа.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Голяма фирма

Голяма фирма

11.01.2022 | 01:44

Ха ха Вижте какво е малка или средна IT фирма в Китай и тогава пишете глупости. Дори българските IT компании правят по-сериозни инвестиции. Та тази инвестиция е колкото заплатите за един месец, че и по-малко. За доста IT компании в България това са месечните заплати на служителите.

Отговори
2 0
Мишките ѝ евтини

Мишките ѝ евтини

10.01.2022 | 20:25

И инвестицията никаква. Половин милион е една прилична къща в Марково.

Отговори
4 0
Мильо от Синята крепост

Мильо от Синята крепост

10.01.2022 | 14:48

Как комунистически Китай строи капитализма другарки седесарки, а нашите избягаха да берат аспержи по Европа и да им чистят задниците?

Отговори
5 3
Κ 金

Κ 金

10.01.2022 | 14:25

Моля да ми простите за моето невежество. 10 работни места не е ли нищожна цифра?

Отговори
16 0
Граматиков

Граматиков

10.01.2022 | 14:39

Така е, но мениджърът Велизар е с връзки във вестника и си прави самореклама.

Отговори
11 0
монк

монк

10.01.2022 | 15:33

10 дори не е цифра

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?