3906

Китайци ще вдигат втори завод за авточасти край Пловдив

Китайският холдинг Shanghai Unison Aluminium Products Co. Ltd, който вдига край Пловдив завод за авточасти за Тесла, Волво, Мерцедес и др., има намерение да разширява дейността си в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ с още един завод. Това обяви днес новият посланик на Китай в България Дай Цинли. Дипломатът присъства на връчването на сертификат за инвеститор Клас А на „Зиес Юръп“ ЕООД, което ще управлява завода край Радиново, част от индустриална зона „Марица“. Сертификатът се издава по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта „Производство на автомобилни части от „Зиес Юръп“.

Както „Марица“ писа това е първата китайска инвестиция в България в областта на индустрията. Сертификатът ще даде възможност да се изгради пътната връзка на бъдещото предприятие, което е във фаза вдигната конструкция. Сред официалните гости бяха също зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов, Мила Ненова – директор на Българската агенция за инвестиции, кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, основателят и изпълнителен директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев и др. 

Инвестицията ще се реализира на два етапа и включва изграждането на две производствени предприятия, с изпълнител „Сиенит строителна група“. До края на 2024 г. ще се построи първият високотехнологичен завод за производство на алуминиеви авточасти и аксесоари, в който ще се вложат над 19 млн. лв. Само 3 млн. лв. са платени за терен от почти 30 декара. В него ще се разкрият 101 нови работни места. Вторият завод ще бъде два пъти по-голям по мащаби, но с идентична производствена дейност. Инвестицията за него все още не е изчислена. Процедурата по неговото изграждане ще се задвижи през 2025 г. 

„За мен е голяма чест днес да съм в Тракия икономическа зона. Това е важен ден за бизнеса между Китай и България. Поздравявам с успешния старт „Зиес Юръп“ на техния инвестиционен проект в Пловдив. Сигурна съм, че това няма да е единственото им начинание, а начало и на бъдещи съвместни проекти, с нови китайски инвесции“, заяви посланик Дай Цинли. Тя подчерта, че между двете страни има стабилни търговски и икономически връзки, с десетилетна история. 

„За нас това е ново пътешествие и първата площадка, която откриваме в Европа, с което даваме старт на нашата експанзия на Стария континент. Много сме доволни от начина, по който ни посрещнаха тук, в Тракия икономическа зона, хората са добри, а и площадката отговаря на нашите изисквания за наличие на електричество и друга инфраструктура. Затова избрахме да инвестираме в Пловдив. Иначе оглеждахме места и в Божурище, и в Стара Загора, преди да вземем окончателно решение. Благодарни сме на нашите партньори от ТИЗ, както и на местната власт, държавната администрация и българското правителство, че се спази срока за да получим сертификат клас А“, коментира Чен Ин Си, адвокат в китайската компания. 

„Този проект е сериозна стъпка в развитието на българо-китайските икономически отношения, а локацията за изпълнението му – Пловдив, се е доказала като притегателен център за инвестиции. Това показват и четирите проекта, които Министерството на иновациите и растежа е сертифицирало през 2023 г. в района, на обща стойност близо 135 млн. лв. и разкритите над 330 работни места“, заяви зам.-министър Якимов. По думите му, МИР работи активно за подобряването на бизнес климата в страната, като това се отразява благоприятно и на заетите лица в различните сектори.

Кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов коментира, че общината е пионер за инвеститор от Китай. Фактът, че именно „Марица“ е избрана, означава, че при нас се случват нещата, само когато вървим заедно. Той се извини за сегашното състояние на пътя, който води до завода и увери, че при неговото откриване, инфраструктурата ще бъде изградена.   

Снимки от Наташа Манева

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?